Magyar gazdaság

IMF: az idén esik, jövőre nő a magyar GDP

Az idén 1 százalékkal csökken, jövőre 0,8 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék (GDP) - közölte legfrissebb előrejelzéseit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tokiói idő szerint kedden reggel kiadott Világgazdasági Kilátások jelentésében.

Az IMF legutóbbi, áprilisi jelentésében még 2012-re stagnálást, 2013-ban 1,8 százalékos növekedést várt. Júliusban, a hiteltárgyalások első körét lezáró közleményben a Nemzetközi Valutaalap delegációja úgy fogalmazott: "a nehéz külső és hazai környezet közepette a reál GDP az idén csökken, jövőre pedig szerény mértékben nő".

A Valutaalap októberi jelentésében 5,6 százalékos átlagos idei fogyasztói áremelkedést, 2013-ban 3,5 százalékos inflációt vár. Áprilisban még 5,2 százalékos idei és 3,5 százalékos jövő évi inflációt jelzett a szervezet.

A folyó fizetési mérleg többletét tekintve az IMF az idei évben valamivel alacsonyabb, a korábban jósolt 3,3 százalékos GDP-arányos többlet helyett 2,6 százalékos többletet, jövőre pedig magasabb, a korábban várt 1,2 százalék helyett 2,7 százalékos szufficitet vár.

Az IMF becslése szerint a munkanélküliek aránya a tavalyi 11 százalékról az idén 10,9 százalékra, jövőre 10,5 százalékra csökkenhet. Korábban 11,5 százalékos idei és 11,0 százalékos jövő évi munkanélküliségi rátát várt a szervezet.

A Valutaalap jelentésében kiemeli: "Európa fejlődő piacain a költségvetési konszolidáció szüksége nagy mértékben változik. Az olyan országokban, ahol magas az államadósság és a piac hangulatváltozásainak való kitettség, így Magyarországon, folytatni kell az egyenletes konszolidációt".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be a kormány új, felülvizsgált makrogazdasági prognózisát, amely szerint a kabinet az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaeséssel, jövőre 1 százalékos növekedéssel számol. A miniszter akkor nem közölt az inflációs pályára vonatkozó pontos előrejelzést, ám megjegyezte, hogy az idei 5,8 százalékról jövőre csak 5 százalék közelébe csökken a fogyasztói árak átlagos éves drágulási üteme.

A kormány az idén 10,9 százalékos, 2013-ban 10,7 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár.

A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén, inflációs jelentésében publikálta legfrissebb előrejelzéseit, amely szerint az idén 1,4 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 0,7 százalékos növekedést vár.

Az MNB szerint az éves átlagos 2012-ben 5,8 százalék, 2013-ban 5,0 százalék lesz. A jegybank az idén 2,1 százalékos, jövőre 3,6 százalékos GDP-arányos többletet vár a folyó fizetési mérlegben.

GDP IMF munkanélküliek Matolcsy György MNB
Kapcsolódó cikkek