Magyar gazdaság

Kötelezővé teheti a versenytanács a vállalásokat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden közzétette a GVH elnökének és a Versenytanács elnökének közös közleményét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt indult eljárásokban tett kötelezettségvállalásokról.

A piaci jelzésekre is figyelemmel szükségesnek látszott, hogy a közleményben foglalja össze az ezzel kapcsolatos gyakorlatát. A közleménynek nincs kötelező ereje, rendeltetése a jogalkalmazás kiszámíthatóságának növelése – jegyzi meg a GVH.

A közlemény szerint amennyiben a versenytanács tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt eljárást folytat egy cég ellen, és az vállalja, hogy a jövőben betartja a törvényt, akkor az eljáró versenytanács végzéssel – az eljárás egyidejű megszüntetése mellett – kötelezővé teheti számára a vállalás teljesítését.

A GVH ügyeinek mintegy kétharmada a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésével kapcsolatos, így a kötelezettségvállalások többségének alkalmazására is ezekben az ügyekben kerül sor.

A kötelezettségvállalások az eljárás alá vont vállalkozás, valamint a versenytársak – és más piaci szereplők – magatartását is orientálják. Eközben a tényállás teljes tisztázásának és jogi értékelésének elmaradása révén jogalkalmazási költség és idő takarítható meg. Így a GVH rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabban használhatók fel, az eljárások pedig meggyorsíthatók.

A GVH rámutat: csak kivételesen indokolt esetben látja elfogadhatónak a kötelezettségvállalási nyilatkozatot, így például akkor, amikor a vizsgált kereskedelmi gyakorlat elsősorban az átlagosnál sérülékenyebb fogyasztói kör – például időskorúak, egészségügyi problémákkal küzdő fogyasztók – sérelmére valósult meg.

Versenytanács GVH tisztességtelen kerskedelmi gyakorlat
Kapcsolódó cikkek