Magyar gazdaság

Német pénzügyminiszter: Félreértés miatt minősítették le Spanyolországot

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter bírálta a Standard & Poor’s amerikai hitelminősítőt, amiért leminősítette Spanyolországot.

A döntés félreértésen alapul, amelyet a pénzpiacokon bekövetkezhető irreális és nem helytálló várakozások szítottak - jelentette ki Schäuble pénteken Tokióban, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlése előtt a Die Presse beszámolója szerint. A közgyűlésnek azt is kell szolgálnia - fejtegette -, hogy tisztázza a "félreértést" a pénzpiacokon. "Behatóan megmagyarázzuk majd, hogy mit teszünk, miért tesszük azt és valamit miért nem teszünk" – közölte a miniszter.

Wolfgang Schäuble leszögezte: az adósságválság-maraton csak úgy teljesíthető, ha az elején jó irányba indulunk el. "Nincs alternatívája a középtávú adósságcsökkentésnek. Az eurózónában lépésről lépésre haladunk, még ha ez néha kissé összetett és nehezen érthető is" - mondta. A görög helyzettel kapcsolatban kijelentette: "(Athénnek) be kell tartania korábbi kötelezettségvállalásait. Meg kell várnunk a trojka (az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank) jelentését, addig nem szabad spekulálni."

Schäuble arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányok mozgástere korlátozott: "a kormányok nem tudnak munkahelyeket teremteni, (csak) olyan környezetet, amely ösztönzi a befektetőkét és a vásárlókat."
 

 

S&P Spanyolország leminősít Wolfgang Schauble
Kapcsolódó cikkek