Magyar gazdaság

149 milliárdos adósságcsökkentést hozott a forinterősödés

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,1 százalékát érte el 2012 harmadik negyedévének végén. Az adósságot a harmadik negyedévben 149 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel pedig 180 milliárd forinttal növelte, közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az előző negyedévben 77,7 százalékon állt a GDP-arányos adósságráta.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a -3,2 százaléka (-922 milliárd forint) volt. 2012 harmadik negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,5 százalékát tette ki, ez -114 milliárd forintnak felel meg, írja az MNB.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 harmadik negyedévének végén a GDP 77,1 százaléka volt (22199 milliárd forint). Az adósságállomány növekedéséhez a harmadik negyedévben 180 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hitelfelvétel, a forint erősödésének adósságcsökkentő hatása 149 milliárd forint volt. Az államháztartás nettó tartozása (16330 milliárd forint) a GDP 56,7 százalékát tette ki 2012 harmadik negyedévének végén.

2012 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 113 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek tranzakcióból fakadó állománynövekedése mögött elsősorban a betétállomány és a vállalatokkal szembeni adókövetelések növekedése áll, ezt részben ellensúlyozza a tulajdonosi részesedések (elsősorban befektetési jegyek) állományának tranzakcióból fakadó csökkenése.

A kötelezettségek tranzakcióból eredő állományváltozása is növekedést mutat, amiben elsősorban a külföldiek államkötvény vásárlásai játszottak jelentős szerepet, miközben a külföldről felvett hosszú lejáratú hitelek esetében nagymértékű állománycsökkenés mutatkozik tranzakcióból eredően.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 38 milliárd forint volt, ami mögött eszközoldalon a betétállomány tranzakcióból eredő növekedése áll, ezt némileg ellensúlyozza egyéb adójellegű kötelezettségeinek növekedése.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 40 milliárd forint volt. Eszközeik közül az adójellegű követelések csökkentek, miközben kötelezettségeik növekedést mutatnak, elsősorban a rövid lejáratú hitelek tranzakcióból fakadó emelkedése révén.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,6 százaléka (1621 milliárd forint) volt. 2012 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (337 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,5 százalékát tette ki.

2012 harmadik negyedévében a pénzügyi eszközök közül nagyarányú növekedés volt tapasztalható a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok, a befektetési jegyek és a devizabetétek esetében. Ugyanakkor számottevő csökkenés mutatkozott a forint készpénz és –betétek, a hitelek, valamint tőzsdei részvények esetében tranzakcióból fakadóan. A háztartási kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése áll, amit részben ellensúlyozott a forinthitelek növekedése.

államháztartás államadósság forinterősödés adósság MNB
Kapcsolódó cikkek