Magyar gazdaság

Az eurózóna a hibás a válságért? - A német jegybank adatokkal cáfol

A Bundesbank elemzése szerint nem helytálló az a széles körben elterjedt nézet, amely szerint a világgazdasági növekedés üteme jelentős részben az euróövezeti adósság-válság miatt csökken.

A német jegybank a novemberi havi jelentéséhez csatolt, hétfőn megjelentetett elemzésben kifejtette: gyakran éri az a vád az euróövezeti döntéshozókat, hogy a megszorításokra épülő válságkezelő politikájuk nemcsak az euróövezetet, hanem az egész világgazdaságot megbéklyózza, mert a keresletcsökkentő hatás révén visszaesik az ami hátraáltatja a nagy feltörekvő országok fejlődését. A tényadatok azonban azt mutatják, hogy az euróövezet jelentősége másodlagos a világ nagy gazdasági erőközpontjai számára.

Brazíliában például, ahol igen jelentősen lassult a gazdaság az utóbbi időszakban, az euróövezetbe irányuló értéke csupán a hazai össztermék (GDP) 1,75 százalékát tette ki 2011-ben, Indiában pedig ugyanez az arány 2,25 százalék volt. Még a kínai gazdaságban sem igazán nagy az euróövezet jelentősége, a tizenhetekhez irányuló export a kínai 3,25 százalékának megfelelő értékű volt tavaly.

A világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok különösen védett az euróövezet válságtól, hiszen az amerikai GDP-hez viszonyítva mindössze 1,75 százalék az euróövezetbe irányuló export értéke - írta a Bundesbank a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait idézve. A világgazdasági konjunktúra alakulását meghatározó kereskedelmi folyamatok az idén sem váltak drámaivá, az euróövezet importja a világ valamennyi nagy térségét együttvéve 4 százalékkal csökkent 2012 első félévében az egy ével korábbihoz képest.

Mindent egybevetve az látszik, hogy a tizenhetek importjában a válság következtében végbemenő csökkenés nem gyakorol számottevő hatást a világgazdaságra, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul az euróövezet egészének stabilizálásához - foglalták össze a Bundesbank elemzői.

Bundesbank felmérés német jegybank euróövezet válság
Kapcsolódó cikkek