Magyar gazdaság

Európa időzített bombája

A francia állampapírok hozama szinte nem is reagált arra, hogy a Moody’s megvonta a lehetséges legjobb adósbesorolást az országtól. A piac által már várt leminősítés azonban presztízsszempontból komoly csapást jelent a tavasszal hatalomra jutott Francois Hollande államfőre, aki azt próbálja elhitetni a piacokkal, hogy képes rendbe tenni az ország pénzügyeit. A The Economist már Európa időzített bombájaként említi a francia gazdaságot.

„A piacok már több mint egy éve vártak erre, így legfeljebb rövidtávú hatásai lehetnek a döntésnek” – így reagált a Global Equities francia brókerház egyik vezetője arra, hogy magyar idő szerint tegnap hajnalban, az amerikai piacok zárása után a Moody’s megvonta Franciaország lehetséges legjobb „Aaa” adósbesorolását. A hitelminősítő egy fokozattal rontotta le a francia osztályzatot, amit az ország bizonytalan költségvetési helyzetével, a növekedési kilátásokat gyengítő versenyképességi problémákkal, valamint pénzügyi rendszerének jelentős görög kitettségével indokolt.

A döntés előzetes piaci beárazása miatt szinte alig változott a 10 éves francia állampapírok hozama a leminősítés után, amely továbbra is igen alacsony szinten, valamivel két százalék felett állt. Bár a leminősítés várható volt, és a francia állampapírok hozamát nem befolyásolta, azonban a Moody’s bejelentése komoly presztízscsapást jelent Francois Hollande számára, miután a tavasszal hatalomra jutott szocialista államfő folyamatosan azért küzd, hogy meggyőzze a piacokat, Franciaország képes rendbe tenni pénzügyeit.

Párizs azt tervezi, hogy az idei 4,5 százalékról jövőre az uniós előírásoknak megfelelően a 3 százalékára csökkenti az államháztartás hiányát, ennek érdekében a kormányzat már bejelentett egy 30 milliárd eurós megtakarítási csomagot 2013-ra. A Moody’s azonban túl optimista célkitűzésnek tartja a jövő évi 3 százalékos hiánytervet.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

Franciarország leminősít
Kapcsolódó cikkek