Magyar gazdaság

Kevés a fészekrakó

Az állami kezességgel biztosított, úgynevezett fészekrakó hitelek állománya 73,5 milliárd forint volt 2012 második negyedévében, a szerződések száma meghaladta a 24 ezret; a kezességbeváltás az idén eddig 2,5 milliárd forintot tett ki - derül ki a nemzetgazdasági miniszternek egy képviselői írásbeli kérdésre adott válaszából.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint a kezességbeváltás a gazdasági válság miatt 2010-ben megemelkedett, a kifizetett összeg abban az évben megközelítette az 5,7 milliárd forintot, a teljesített kérelmek száma pedig 2308 volt. 2011-ben a kifizetett összeg 2,6 milliárd forintra, a kérelmek száma 1069-re csökkent, míg 2012. november 9-éig közel 2,5 milliárd forintot fizettek ki 800 kérelmezőnek.

Matolcsy György válaszában emlékeztet, hogy a fiatalok lakáshoz jutását segítő fészekrakó feltételei 2009-ben változtak: 10-ről 30 százalékra emelkedett a minimálisan szükséges önerő mértéke, amihez más lakástámogatási formák is felhasználhatók. A hitelt 35 évnél fiatalabb házaspárok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelő személyek igényelhetik, akik nem rendelkeznek lakással.

Az állami kezességvállalás feltétele, hogy a hitelből finanszírozott ingatlan ára, illetve építési költsége nem haladhatja meg budapesti és megyei jogú városban használt lakás vásárlása esetén a 12 millió forintot, új lakás vásárlása vagy építése esetén – telek nélkül – a 15 millió forintot, más településeken használt lakás vásárlása esetén a 8 millió forintot, új lakás esetén – telek nélkül – a 12 millió forintot.

A fészekrakó hitelnél az állami készfizető kezesség a hitelcél szerinti ingatlanra bejegyzett jelzálogjoggal nem biztosítható, az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó hitelrészre vonatkozik, de nem haladhatja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100 százalékát.

támogatott hitel lakáshitel fészekrakó kezességvállalás
Kapcsolódó cikkek