Magyar gazdaság

KT: Összemosódhatnak a kalandozó és fegyelmezett önkormányzatok

Egyelőre nem kívánta érdemben kommentálni a parlament által hétfőn elfogadott adó- és járulékváltoztatásokat Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az M1 Ma reggel című műsorában kedden.

A Költségvetési Tanácsnak (KT) akkor lesz ezekkel az intézkedésekkel, elfogadott változtatásokkal feladata, amikor ezek költségvetési módosító indítványok formájában a parlament elé kerülnek - fejtette ki Kovács Árpád.

A KT véleménye az, hogy "az adósságszabály betartása rendben van," és az államháztartás GDP-hez mért hiánya is 3 százalék alatt tartható, tehát a két kulcsparaméter betartását teljesíthetőnek ítélte a tanács.

Kiemelte: egy olyan határozatot is hozott a Költségvetési Tanács, amely szerint gondoskodni kell arról, hogy az önkormányzati ne termelődjön valamilyen formában újra. Emellett kezelni kell azt a kérdést is, hogy ez a megoldás a nagyon fegyelmezetten gazdálkodók és "a kalandozók"  összemosódását is lehetővé teszi, de ne járjanak rosszul azok az önkormányzatok , akik a saját költségvetésük tekintetében fegyelmezettek voltak, nem adósodtak el.

A kormány erre a felvetésre azt a választ adta, megkezdte azon intézkedések kidolgozását, amelyek kiküszöbölik ezt - fűzte hozzá a KT elnöke. Ezt azért jegyezte meg a tanács, mert az önkormányzati vállalatok esetében nincs tilalom az adósságfelvételre, így az eladósodás csatornái nincsenek teljesen elzárva. A  túlvállalás lehetőségei sokfélék, sőt az is gond volt az önkormányzati vállalatoknál, hogy a pályázatokhoz sincs meg mindig a biztos pénzügyi háttér - mondta Kovács Árpád.

A KT elnöke végezetül az államadósság csökkenését érintő kérdésre az államadósság további mérséklődését "teljesen természetesnek" mondta, ez részben a forint árfolyamának jelentős javulásához köthető. Rámutatott: a 2012. évi költségvetést 300 forint/euró körüli szinten tervezték, s a forint most már hosszú ideje a 280-285 forint/euró körüli szinten áll.   Kovács Árpád kiemelte: ha a forint tartja a pozícióit, és a folytatják a szigorú költségvétési gazdálkodást, ez a tendencia folytatódhat.

Költségvetési Tanács adósság önkormányzat költségvetés kovács árpád
Kapcsolódó cikkek