Magyar gazdaság

Máris szűkítette a kormány az önkormányzati adósságrendezést

Az önkormányzatok adósságkonszolidációjának részleteit pontosító módosító indítványt nyújtott be az idei költségvetésnek a múlt héten a kormány által benyújtott módosító törvényjavaslatához az országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága csütörtökön.

A parlament honlapján olvasható módosító javaslat szűkíti azon szervezetek körét, amelyek felé a fennálló önkormányzati adósságot konszolidálják, így központi támogatással csak a hitelintézmények és pénzügyi vállalkozások felé fennálló adósságot konszolidálják központi támogatásból.

Ha az önkormányzatnak van olyan betéte vagy egyéb számlakövetelése, ami kifejezetten egy adott adósságelemhez kapcsolódik, illetve annak fedezetére vagy teljesítésének biztosításául szolgál, akkor ezen betét vagy számlakövetelés összegét 2012. december 28-án az állam által megjelölt számlára át kell utalnia, a konszolidációval párhuzamosan.

Nem konszolidálják az általános forgalmi megelőlegezésére felvett hiteleket, mivel azok mögött fedezet áll - tartalmazza a javaslat. Emellett nemcsak a megszűnt víziközmű társulatoktól átvett hiteleket, de a mások miatt átvett víziközmű hiteleket sem konszolidálják, mert ezek mögött érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettség áll.

A javaslat szerint az önkormányzatoknak csatolniuk kell a képviselőtestület állami támogatás elfogadására vonatkozó nyilatkozatát is. A Magyar Államkincstár felülvizsgálati jogköre az adatszolgáltatáshoz csatolandó nyilatkozatok meglétének ellenőrzésére, a hitelezőkkel kötendő megállapodás pedig a törlesztés technikai lebonyolítására is ki fog terjedni - olvasható a módosítóban.

kötelezettség önkormányzat hitel adósságrendezés
Kapcsolódó cikkek