Magyar gazdaság

Orbán Viktor a bankárok mumusa? – Így látja a miniszterelnök

A keresztény örökség és a család fontosságát hangsúlyozta, s beszélt Magyarország gazdasági problémáiról is Orbán Viktor egy spanyol lapnak adott interjújában.

A miniszterelnök az ABC című napilapban "Az értékek jelentik Európa jövőjét" felcímmel csütörtökön megjelent interjúban kijelentette: az európai baloldal nacionalistának nevezi az új magyar alaptörvény preambulumát, mert az pozitívan beszél a magyarságról, máskor ultrakonzervatívnak és kirekesztőnek, mert a keresztény örökségre és a család fontosságára utal, viszont ezek nemcsak múltbeli, hanem jövőbeni európai értékek is.

A kormányfő hozzátette: a magyar kormány és az közötti vita az alkotmányról az Európai Parlamentre korlátozódik, és a demokratikus vitának egy olyan "játéka", amely normális az európai intézmények körében.

A spanyol lap abból az alkalomból készített interjút a miniszterelnökkel, hogy előadást tartott a madridi Szent Pál Egyetemen a minap megrendezett Katolikusok a közéletben című konferencián.

A lap riportere megállapította: egyes médiumok mint fertőző beteget próbálják elszigetelni Orbán Viktort az európai vezetők körétől, olyan politikusnak nevezve őt, akinek "túlságosan" konzervatív és "tekintélyuralmi beidegződései" vannak. Az előadása utáni pár perces beszélgetés azonban elég volt arra, hogy világossá váljon: az ilyen támadások inkább serkentik, mint zavarják a kormányfőt - tette hozzá a riporter.

A Spanyolországéhoz hasonlóan nagy arányú magyar államadósságról és munkanélküliségről szólva a kormányfő úgy válaszolt, hogy az államadósság folyamatosan csökken, az államháztartási hiány pedig három százalék alatt lesz az idén, jövőre, és alatta volt 2011-ben is, s bár a csökken, nem olyan gyorsan, mint ahogy a kormány szeretné.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy a magyar miniszterelnök a bankárok "mumusa", mint ahogy bizonyos európai médiumok állítják, így válaszolt: az adók szintje az európai átlag szintjén van, kivéve a bankokra kivetetteket, de Magyarország igazságosan kezeli a pénzügyi rendszert, nem olyan arrogánsan, mint ahogy állítják.

A riporter megkérdezte, a keresztény értékek nyílt védelmezésével nem érzi-e magát egy kicsit egyedül az európai vezetők között. Orbán úgy vélte, más keresztény vallású kormányfők talán azért beszélnek óvatosabban meggyőződésükről, mert attól félnek, hogy különben szavazatokat veszítenek. "Én akkor érzem jól magam, ha úgy viselkedhetek, ahogy most, és a segítségemre van, hogy tudom, a szavazatok nagy részére is számíthatok" - jelentette ki a miniszterelnök.

MTI-->

Orbán Viktor bankok bankárok
Kapcsolódó cikkek