Magyar gazdaság

Az utolsó szalmaszál az NHL idény megmentésére

Az NHL újabb ajánlatot tett a játékosszakszervezetnek, hogy esetleg mégis elinduljon januárban egy csonka 2012/13-as idény. A jégkorongozók és a liga a mintegy 3,3 milliárd dolláros bevétel elosztásán marakodnak hónapok óta.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új ajánlatot tett a játékosoknak, hogy megmentse még a 2012/13-as szezont. Az idény a tulajdonosok és játékosok között fennálló bérvita miatt nem kezdődött el az eredetileg tervezett októberi időpontban. A játékosokat képviselő szakszervezetnek helyi idő szerint csütörtökön elküldött újabb kollektív szerződés tartalmát egyelőre még ismertették a sajtónak. A liga üzleti vezetője, Bill Daly azt nyilatkozta, hogy "ha a tárgyalásokkal megbízott emberek átolvassák az általunk javasoltakat, akkor utána szeretnénk a lehető leggyorsabban visszatérni a jégre".

Mind a játékosok, mind a liga szerint ez az ajánlat nagy valószínűséggel ez az utolsó esély lehet a megállapodásra. December 13. óta nem a klubtulajdonosok és a játékos szakszervezet nem ült le tárgyalni egymással. Az NHL január 14-éig minden mérkőzést törölt, így már 625 alapszakaszmeccs (az összes mérkőzés 50,8 százaléka) biztosan elmarad az idényben. Már korábban eldőlt, hogy nem rendezik meg a január 1-i Winter Classicot, és a január végi All-Star gálát sem.

Az NHL elöljárói szerint legalább csapatonként 48 meccses alapszakaszra van szükség ahhoz, hogy értékelhető szezont lehessen rendezni. Egy teljes szezon együttesenként 82 találkozóból áll.

Az 1994/95-ös idény előtti megállapodás egyébként szintén sokáig váratott magára. Végül 1995. január 11-én sikerült megegyezni, majd 20-án el is kezdődött az alapszakasz, amelynek során 48 meccset játszottak az együttesek. A 2004/05-ös szezon viszont teljes egészében elmaradt, mivel akkor nem tudták megoldani a kollektív szerződés körüli vitát.
A felek a liga 3.3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról vitáznak hetek óta. A játékosok korábban visszautasították a klubtulajdonosok ajánlatát, mely szerint a bevételeket fele-fele arányban osztották volna el. A tulajdonosok ugyanis sokallják a jégkorongozóknak járó jelenlegi 57 százalékos részesedést. A tárgyalások elején az 50 százalék helyett egyébként 43-47 százalékot javasoltak a játékosoknak. A liga az elmúlt időszakban 200 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

A harminc NHL csapat szeptemberben kezdte volna meg a felkészülést. A liga működését szabályozó kollektív szerződés szeptember 15-én lejárt. A tulajdonosok a megegyezés hiánya miatt kizárták a mintegy 900 játékost (lockout), akik így nem edzhetnek a létesítményekben. A lockout alatt az NHL-ből már mintegy 160 játékos ment el európai bajnokságba játszani.
Az NHL játékosait egybetömörítő játékos-szakszervezet (NHLPA) jégkorongozói tagjai még karácsony előtt megszavazták, hogy a szakszervezet mondjon le érdekképviseleti jogáról. Az NHLPA így a napokban felbomolhat, és a játékosok csoportos perindítás címszó alatt a bíróságra vihetik a bérvitát, megvétózva a kollektív szerződés jogosultságát.

A liga válaszlépésként benyújtotta csoportos vádindítványát a szakszervezettel szemben, így az újabb ajánlat elküldése előtt úgy látszott, hogy a bérvita mindenképpen a bíróságon fog folytatódni. Az NHL szerint az NHLPA nem a játékosokat képviseli így, hanem csak taktikázik a tárgyalások miatt.

Jeffrey Kessler, aki tavaly az észak-amerikai kosárlabda liga (NBA) bérvitája során a mediátor szerepét töltötte be sikeresen azt nyilatkozta, hogy a bíróságon a játékosok számára mindenképpen kedvező ítélet születne. Ebben az esetben megszűnhetne a kollektív szerződés, és minden játékos függetlenné válna a liga szabályozásaitól a szerződéseiket illetően. a játékosok így kizárásuk miatt (lockout) miatt elvesztett bérük kétszeresét-háromszorosát is megkaphatják. a jégkorongozók függetlenné válásával nem lenne többé sem fizetési sapka, sem maximális bér, és a szabadügynöki státusz előfeltétele sem lenne meghatározva egy bizonyos korhatár vagy bizonyos számú lejátszott szezon alapján.

Az NHPLA tagjainak döntése azonban még nem kötelezi a minden NHL csapatot képviselő 30 tagú vezetőséget arra, hogy ténylegesen felbomoljon a szakszervezet.

Tavaly az NBA játékosai egyébként megszavazták játékosszakszervezetük feloszlását, de pár nap múlva megegyeztek a klubtulajdonosokkal, így a szakszervezet újra létrejött.

NHL jégkorong sport
Kapcsolódó cikkek