Magyar gazdaság

Handelsblatt: Forrongó bankok Magyarországon

A magyar bankszektor helyzetével, Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő parlamenti felszólalásával, valamint a Kossuth téri tüntetéssel foglalkozó írások jelentek meg kedden a külföldi sajtóban.

A Handelsblatt Forrongó bankok címmel közölte Stafan Menzel cikkét, aki írása alcímében kiemelte: a magyar kormány nem tartja magát a korábban kötött megállapodásokhoz. A szerző kifejtette: a kormány és a bankok kapcsolata "újabb mélypontot ért el". A bankokra nehezedő közterhek emelkedésének folyamatát bemutatva hozzátette: a bankok "fejőstehénnek érzik magukat", és a kormányzati politikára reagálva visszafogják tevékenységüket, és egyre nagyobb mértékben vonnak ki tőkét az országból.

Az európai összehasonlításban példátlanul magas bankadónak az adórendszer állandó elemeként történő rögzítése és a még a kézpénzfelvételre is kivetett "nemzeti tranzakciós adó" bevezetése után a szektor "újabb állami támadásoktól tart" - tette hozzá a szerző. Kifejtette: a bankok attól tartanak, hogy az önkormányzati egy részének elengedésére kényszerítik őket.

A Der Standard vezető osztrák liberális lapban Paul Lendvai ausztriai publicista jegyzetében azt írta, hogy a hatalomtudatos Orbán Viktor 2010-es választási győzelme után a magyar nemzeti bankhoz való közvetlen hozzáférést akart biztosítani kormánya számára.

Szerinte Orbán a kétharmados parlamenti többségével minden fontos állami intézmény vezetőjét menesztheti vagy lemondásra kényszerítheti, a nemzeti bankba azonban "beletört a foga". A jegybank függetlenségéért vívott küzdelem morális győztese Simor András jegybankelnök lett - fogalmazott Lendvai. "Simor András megbízatásának lejárta után a kormányfő teljesen átveszi az ellenőrzést a jegybank és a rendelkezést a 35 milliárd eurós devizatartalék felett" - írta a szerző.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci lap a vasárnapi budapesti tüntetésről azt írta, hogy hosszú ideje most először tartottak ilyen széles támogatást élvező tüntetést a Magyarországon - a Jobbik berkein belül, de azon kívül is - egyre jobban megjelenő antiszemitizmus ellen. A liberális konzervatív svájci lap beszámolt arról, hogy a tüntetésen felszólalt Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Bajnai Gordon is, valamint arról, hogy Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő elhatárolódtak Gyöngyösi Márton kijelentésétől. "A szélsőséges ellenzéki párt (a Jobbik) újra és újra zsidók és romák elleni gyűlölködő kirohanásokkal hívja fel magára a figyelmet" - írta a tudósító.

Bajnai Gordon külföldi lapok Orbán Viktor Magyarország Simor András tranzakciós adó bankok adó gazdaság jegybank
Kapcsolódó cikkek