Magyar gazdaság

Ír EU-elnökség: "Számunkra a pohár félig tele van"

Az unió és az eurózóna stabilitásának biztosítása, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítása lesz a január elsején hivatalba lépő ír EU-elnökség három fő célkitűzése - mondta hétfőn Brüsszelben Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes, külügy- és kereskedelmi miniszter.

Gilmore Lucinda Creightonnal, az európai ügyek ír államminiszterével, valamint Andreasz Mavrojiannisszal, az európai ügyekben illetékes ciprusi miniszterhelyettessel együtt tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy a ciprusi elnökség az év végén befejezi tevékenységét, és hat hónapra Írország veszi át a soros teendőket.

Mavrojiannisz a ciprusi elnökség által elért eredmények közül kiemelte, hogy a tárgyalások végső szakaszának előmozdításával sikerült eredményesen lezárni az egységes európai szabadalom létrehozásának évtizedek óta húzódó ügyét. Saját országelnökségének sikereként könyvelte el az egységes európai bankfelügyelet megteremtésének fő pontjaiban született egyezséget, valamint azt is, hogy nehéz viták után tető alá hozták a jövő évi uniós költségvetést. Az EU 2014 és 2020 közötti, középtávú keretköltségvetésének (MFF) ügyében csaknem teljes körű megállapodást tudtak kimunkálni - mondta. Szintén a csaknem teljesen elvégzett feladatok közé tartozik az egységes európai menekültpolitika kialakítása.

Gilmore szerint Írország - amely, miként Ciprus is, szigetország, csak éppen az európai kontinens másik, nyugati szélén - "derűlátással vegyes realizmussal" vág bele az elnökség feladataiba. "Számunkra a pohár nem félig üres, hanem félig tele van" - jegyezte meg a politikus.

A stabilitás, a növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítása során az ír miniszterelnök-helyettes szerint a közeljövő kulcsfontosságú teendője lesz a bankunió elemeinek kidolgozása és általában a pénzügyi szabályozás erősítése, valamint az úgynevezett "európai szemeszter", vagyis a tagállamok gazdaságpolitikájának első félévi összehangolási folyamata.

Az ír EU-elnökség rá kívánja irányítani a reflektorfényt a fiatalok munkanélküliségének súlyos problémájára, lendületesen akar előrelépni a fiatalok foglalkoztatásának bővítése érdekében, segíteni tervezi a munkapiaci mobilitást, illetve biztosítani kívánja az Erasmus felsőoktatási finanszírozási program forrásait. Az írek - derült ki Gilmore szavaiból - azzal számolnak, hogy a középtávú uniós keretköltségvetés ügyében februárban várható megállapodás.

EU-elnökség írország ír
Kapcsolódó cikkek