Franciaország a harmadik legnagyobb befektetőnek számít Magyarországon, a francia befektetések összege megközelíti a magyar 10 százalékát, majdnem 10 milliárd eurót – mondta Franciaország magyarországi nagykövete azon a mai sajtótájékoztatón, amelyen a francia cégek magyarországi jelenlétével foglalkozó kiadványt mutatták be. Roland Galharague kiemelte: a Magyarországon jelen lévő huszonöt legnagyobb külföldi befektető közül öt francia cég is megtalálható, így a Groupama, az EDF, a Sanofi, az Auchan és a GDF Suez.

A 336 Magyarországon működő francia gyökerű cég közel 52 ezer embernek ad munkát hazánkban. A francia cégek pedig szinte száz százalékban magyarokat foglalkoztatnak, miután a kiküldetésben itt dolgozó franciák száma elenyésző.

A francia cégek magyarországi jelenlétével kapcsolatos vitás ügyekről elmondta: jelenleg is zajlik a döntőbíráskodási eljárás a Suez pécsi ügyével kapcsolatban. A francia cégeket hátrányosan érintő természetbeni juttatások rendszerének átalakításával (SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány bevezetése) kapcsolatban azt mondta: ebben az ügyben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, a magyar kormány december végén adott választ a brüsszeli kifogásokra, amelynek értékelése jelenleg is zajlik.

Arra a kérdésünkre, hogy ez a két vitás ügy miként befolyásolta a francia cégek Magyarország iránti érdeklődését azt mondta: ez a két ügy nem járult ahhoz hozzá, hogy Magyarország vonzóbbnak tűnjön befektetési szempontból a francia cégek számára. Mindamellett hozzátette: aa jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet ellenére a francia befektetők száma összességében nem csökken.

A vitás ügyekkel kapcsolatban Antoine Guego, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) elnöke elmondta: Magyarországnak szuverén joga saját energiapolitikájának és kiskereskedelmi szabályozásának alakítása, azonban be kell tartani az uniós jogot, illetve szükség lenne az üzleti környezet tervezhetőségre, kiszámíthatóságára. A magyar gazdaság adottságait jobban ki lehetne használni a kiszámíthatóság növelésével - mondta.