Magyar gazdaság

Farkas Ádám a bankunióról: közel van a végső megállapodás

Jóllehet az egységes európai bankfelügyelet (SSM) létrehozásával kapcsolatosan politikai egyezség született, és nagyon közel van a végső megállapodás, a közös bankválság-rezolúciós mechanizmus és a bankbetét-biztosítás kidolgozása még várat magára, és nehéz feladat lesz - mondta az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) főigazgatója csütörtökön Budapesten.

A Joint Venture Szövetség és több budapesti kereskedelmi kamara által szervezett fórumon Farkas Ádám közölte: a kidolgozott rendszer megteremti a lehetőségét annak, hogy az euróövezeten kívüli államok is csatlakozzanak, és számukra "nagyon kedvező, nagyon igazságos" feltételeket biztosít. De a bankunió másik két pillére még nem alakult ki, és az ilyen országok számára az igazi mérlegelés akkor jön el, ha már a másik két pillér is látszik.

Elmondta: Magyarország SSM-csatlakozásának kérdése annyiban változtat a hazai bankfelügyeleti gyakorlaton, hogy ha az ország nem lép be, akkor az itt tevékenykedő külföldi tulajdonú vállalatok konszolidáló felügyelete nem az adott nemzeti - osztrák, belga, vagy éppen olasz - felügyelet lesz, hanem az Európai Központi Bank, a magyar bankok pedig maradnak nemzeti felügyelet alatt. Ezzel szemben, ha Magyarország belép, akkor a rendszerszempontból kiemelt fontosságú bankok az EKB-hoz kerülnek, a többi pedig nemzeti felügyeleti hatóságok alatt marad.

 

bankunió Bank Magyarország EU
Kapcsolódó cikkek