Magyar gazdaság

Kudarcba fulladt a ciprusiak moszkvai tárgyalása

Oroszország nem hajlandó a válság sújtotta Cipruson segíteni. "A tárgyalások véget értek" - jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter péntek reggel.

Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter javaslatai iránt nem mutatkozott érdeklődés - tette hozzá Sziluanov. A ciprusi kormány azt javasolta Oroszországnak, hogy lehetővé teszi a Ciprus közelében lévő gázlelőhelyek kihasználását. "A befektetőink megvizsgálták a kérdést. Érdeklődés nem mutatkozott" - mondta a miniszter. Ezen kívül a ciprusiak tulajdoni részesedéseket ajánlottak fel a bankjaikban. Ám e téren sem jelentett egyetlen orosz pénzintézet sem készséget. Egy újabb orosz állami kérdése szintén nem merült fel, mert az megtíltotta újabb adósságok felvételét - közölte Sziluanov.

Közben a RIA Novosztyi magas rangú török tisztségviselőket idézett, akik szerint Törökország el fog járni bármilyen olyan ciprusi kisérlettel szemben, hogy a területi vizein található földgázlelőhelyeket befektetések mozgósitására és a gazdaság megmentésére használják fel. "E lelőhelyek a két közösség (a ciprusi és a török) tulajdonát képezik és a jövőbeni kiaknázásuk nem függhet kizárólag Dél-Ciprus akaratától" - hangoztatta egy, a török kormányhoz közelálló forrás a Reutersnak. "E kérdést nem csupán az Európai Unióban vethetnénk fel, hanem más politikai és jogi csatornákat is igénybe vehetnénk - hangoztatta e forrás, anélkül, hogy részletekbe ment volna bele.

Az AFP pedig jelentette, hogy a Standard and Poor''s amerikai hitelminősitő csütörtökön leminősítette Ciprust, mégpedig "CCC+"-ról  "CCC"-re, negativ kitekintéssel. Ez azt jelenti, hogy további leminősitések veszélye fenyegeti.

A hírre, hogy a pénzügyminiszter üres kézzel távozott, gyengülni kezdett az euró a dollárhoz viszonyítva.

tárgyalás Oroszország Ciprus Csődveszély
Kapcsolódó cikkek