Magyar gazdaság

Az Európai Parlament elnöke is ellenzi a megszorításokat

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is csatlakozott azokhoz a prominens politikusokhoz, akik szerint a válság sújtotta európai országok szenvednek Németország takarékossági diktátumától, és ezért a megszorítások megszűntetését követelték.

Schulz - aki egyszersmind az SPD politikusa - a Die Welt című német lapnak azt nyilatkozta, a költségvetési konszolidálás és a strukturális reformok elengedhetetlenek ugyan, de egyoldalú intézkedések.

"A növekedés kilátása nélkül, vagyis anélkül, hogy az érintett lakosságok ne lássák az ínséges helyzet végét, az ilyen politikának nincs eredménye. Németországban is ezt fogjuk érzékelni" - figyelmeztetett Schulz.

Hasonló véleményt fejtett ki az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO. "Tekintettel a válság kitörése óta romló szociális viszonyokra, egyértelmű, hogy Európának módosítania kell a kurzusát" - hangoztatta Guy Ryder, az ILO főtitkára, a Süddeutsche Zeitung című bajor lapnak nyilatkozva. Szerinte olyan stratégiára van szükség, amely erőteljesebben koncentrál a növekedésre és a munkahelyekre.

A müncheni lap megjegyezte ugyanakkor, hogy a berlini kormánykoalíció képviselői élesen bírálták José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének hétfői nyilatkozatát, amely szerint az Európában eddig folytatott takarékossági politika elérkezett a határához. A lap azonban neveket nem említett.

schulz Barroso
Kapcsolódó cikkek