Magyar gazdaság

Borús német prognózis - Számunkra is fontos lehet

A németországi autóexport az idén (reálértékben) 2 százalékkal zsugorodhat éves összevetésben – vélik a Deutsche Bank elemzői.

Az elmúlt három évben a németországi autógyártás növekedésének elsőszámú húzóereje az volt, amelynek volumene 2010-ben 31 százalékkal, 2011-ben 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, több mint ellensúlyozva a 2009-es visszaesést. 2012-ben azonban megtört a lendület – szögezi le Eric Heymann, a Deutsche Bank elemzője –, az exportnövekedés üteme 2,5 százalékra lassult. A kontinentális európai kereslet gyengülését – többek között – az Egyesült Államok, Kína, az Egyesült Királyság, Oroszország és Mexikó ellensúlyozta. Érdekes, hogy az USA-ba és Kínába irányuló export annak ellenére bővült, hogy ezekben az országokban a német autógyártóknak saját üzemeik is működtek.

Az idén a német autóexport bővülésének üteme tovább lassul – prognosztizálja a Deutsche Bank szakembere. Január zsinórban a harmadik hónap volt, amikor az export éves összevetésben csökkent. Az elmúlt hónapokban a „megbízható” piacokon – így Kínában vagy az USA-ban – év/év alapon csökkent a kereslet, vagy legalábbis jelentősen lassult a növekedés üteme. A továbbra is kihívásokkal küzdő Nyugat-Európában az autópiac a várakozásokat alulmúlva kezdte az évet. A német autóexport volumene az idén 2 százalékkal csökkenhet éves összevetésben, de az év második felében fokozatos javulás várható.

német autóexport
Kapcsolódó cikkek