Magyar gazdaság

Egymásnak estek a professzorok: Megmentené az eurót Németország kilépése?

Dr. Ulrich Blum szerint reális alternatíva, hogy Németország kilépjen az euróövezetből. Az „Alternatíva Németországnak” nevű euróellenes párt programjának egyik kidolgozója szerint nyíltan kellene beszélni az euró esetleges széthullásáról. Soros György, magyar származású befektető is úgy látja, hogy az egyik járható út az lenne, ha a németek megválnának az eurótól. Hans-Werner Sinn, a Müncheni Egyetem professzora, az Ifo gazdaságkutató elnöke ugyanakkor úgy látja, hogy Soros a tűzzel játszik.

Kétezer milliárd eurójába kerülne a németeknek Franciaország megmentése, pedig a német kormány eddig már ezermilliárd eurónyi rendkívül kockázatos európai kintlévőségre vállalt kockázatot. Minderről azonban fogalma sincs sem a német választók, sem a német parlamenti képviselők jelentős részének – állítja az Alapblognak adott interjúban Dr. Ulrich Blum professzor, a hallei Luther Egyetem tanszékvezetője, az IWH igazgatója, aki egyik kidolgozója az újonnan alakult antieuró párt (az Alternatívát Németországnak) programjának. E politikai erő – a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint – megszerezné a szavazatok akár húsz százalékát is, ha most tartanának választásokat Németországban.

Blum professzor – akárcsak az új párt vezetői – szerint abszolút reális, sőt kötelező lenne a német parlamentben nyíltan beszélni az euró széthullásáról, annak következményeiről Németországra nézve, de ezt a témát a jelenlegi elit elhallgatja, és ebből származnak majd az igazi bajok. További probléma, hogy Franciaország igenis fizetésképtelenné válhat, ott semmit sem tesznek ennek megakadályozásáért. A fenyegető drámát végképp elmélyíti, hogy Kína záros határidőn belül nem fogja tudni finanszírozni Amerikát, részben Európát, mert megcsappannak bevételei és a pénzeket az országon belül költi el. Ennek következményeként előbb az amerikai, majd az európai jegybank elkezdi majd emelni az alapkamatokat, az új helyzetben fizetésképtelenné válhatnak a gyenge lábakon álló dél-európai euróövezeti tagállamok. Reális opciónak tartja az interjúalany, akárcsak Soros György, hogy Németország kilépjen az euróövezetből.

Soros György úgy látja, hogy a történelmi tragédiát csak Németország akadályozhatja meg. „Az euróválság az Európai Uniót egyenlő államok önkéntes együttműködéséből hitelező-adós viszonnyá változtatta, amiből nem könnyű kitörni. A hitelezők veszítenének, ha egy ország távozna az eurózónából, az adósok pedig olyan irányvonalat követnek, amely mélyíti a válságot, növeli adóságukat és konzerválja alárendelt helyzetüket. A válság így az EU összeomlásával fenyeget” – vélekedett Soros György a Világgazdaságban megjelent cikkében.

Soros György szerint Németországnak döntenie kell az eurókötvény elfogadása és az eurózónából való kilépés között, de korántsem nyilvánvaló, hogy melyik alternatíva jobb az országnak. Ezt csak a német választópolgárok dönthetik el.

„Európa sokkal jobb helyzetbe kerülne, ha Németország határozott döntésre szánná el magát az eurókötvény és a kilépés között; jobban járna maga Németország is. A helyzet egyre rosszabb, és biztosan fenntarthatatlanná válik. Egy zűrzavaros felbomlás Európát sokkal rosszabb helyzetbe hozná, mint amilyenben az egyesülés bátor kísérlete előtt volt. Ez nyilván Németországnak sem érdeke” – vélte Soros György.

Hans-Werner Sinn, a Müncheni Egyetem professzora, az Ifo gazdaságkutató elnöke szerint Soros a tűzzel játszik. „Ha Sorosnak igaza lenne, és Németországnak valóban az eurókötvények és az euró közül kellene választania, akkor a németek biztosan az eurózónából való kiválást részesítenék előnyben. Az új pártot (az Alternatívát Németországnak pártot – A szerk.) még többen támogatnák, a hangulat megváltozna. Az eurónak magának lenne vége – elvégre a fő cél a Bundesbank dominanciájának megtörése volt” – vélekedett a Világgazdaságban megjelent cikkében Sinn.

Németország sinn Soros euró kilépés
Kapcsolódó cikkek