Magyar gazdaság

Meggyőzte a kormány a Merrill Lynchet

A Bank of America Merrill Lynch elemzői felülvizsgálták a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisukat.

Az egyesült államokbeli pénzintézet szakemberei a korábbi mínusz 0,3 százalékról plusz 0,4 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott prognózisukat. A döntést a háztartások anyagi helyzetének javulásával, az autóexport kilátásainak javulásával és – kisebb mértékben – a jegybank által meghirdetett Növekedési Program várható hatásával indokolták. „A kormánynak a növekedés gyorsítását célzó, több csatornát igénybe vevő erőfeszítései idővel összeadódnak” – olvasható a csütörtök reggel közzétett elemzésben.

A Merrill Lynch üveggömbje szerint a nettó jövedelmek az idén átlagosan 3 százalékkal emelkedhetnek, ami a várakozások szerint 2,6 százalékos átlagos inflációt figyelembe véve a tavalyi csökkenés után 3013-ban a reálbérek emelkedését jelentheti. A háztartások mérlege emellett 2008 óta javul, a 35-36 százalékára rúgó hitelállomány immár nagyjából megfelel a csehországi és a lengyelországi szintnek.

Az idei növekedés fő forrása az exportra termelő autógyártás lehet – hangsúlyozzák a Merrill Lynch elemzői, a Daimler, a Suzuki, az Audi, a Continental és a Hankook nevét kiemelve. Az autószektor a beszerzési menedzser indexekre (BMI) is pozitív hatást gyakorolt, ez a mutató szintén magasabb, mint Csehországban vagy Lengyelországban. (Az összehasonlításban elkél némi óvatosság, mivel a magyar felmérést nem a Markit készíti – jegyzik meg.)

Kis pozitív hatása lehet a növekedésre a jegybak által meghirdetett Növekedési Hitel Programnak is, a Merrill Lynch elemzői emiatt immár biztosabbak a jövő évre adott 2,6 százalékos GDP-prognózisuk tarthatóságában.

magyar gdp Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek