Magyar gazdaság

Merrill Lynch: 4 százalék alá is csökkenhet a magyar alapkamat

A Bank of America Merrill Lynch elemzői fenntartják prognózisukat, amely szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusa 4 százaléknál érhet véget, de nem tartják kizártnak, hogy a ráta ennél is mélyebbre süllyed.

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékra csökkentette az alapkamatot . A jegybank által kiadott közlemény marad a lazítás, de – a Merrill Lynch elemzői szerint – a hangnem inkább óvatos volt. A monetáris tanács hangsúlyozta: a kereslet régóta tartó gyengesége és az alacsony az alacsonyabb kamatok mellett szól; amennyiben az infláció összhangban marad a 3 százalékos célszinttel, és tovább javul a hangulat a pénzügyi piacokon, a kamat tovább csökkenhet.

A közlemény konzisztens azzal, hogy a következő hónapokban további 25 bázispontos vágások következhetnek – szögezik le a Merrill Lynch elemzői. A Merrill Lynch alapprognózisa szerint az alapkamat 4 százalékig csökkenhet, de a szakemberek megjegyzik: a Matolcsy György által vezetett jegybank galamb-irányvonalát figyelembe vélve nem kizárt, hogy a végállomás 4 százalék alatt lesz.

alapkamat Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek