Az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján felállítandó mintegy 6 milliárd eurós alap forrásaira csak azon régiók pályázhatnának, ahol a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a 25 százalékot. Magyarországon négy ilyen régió (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl) található, így a többi három hazai régió nem pályázhatna ezekre a forrásokra.

A 25 százalékos értéket az EP szocialista frakciója – spanyol befolyásra – legfeljebb 22,5 százalékra vitte volna le, amely révén a 2011-es Eurostat-adatok alapján egyértelműen a spanyol válságrégiók élvezhettek volna előnyt a forrásokhoz való hozzájutáskor – olvasható Kósa Ádám közleményében. A képviselő által beadott és végül a végleges kompromisszum alapjául szolgáló módosító indítvány azonban lehetővé teszi, hogy valamennyi - már a spanyol válságrégiókénál alacsonyabb fiatalkori munkanélküliségi mutatóval rendelkező - magyar régió is nagyobb eséllyel részesülhessen a forrásokból, jobban megvédve a magyar pályakezdő fiatalokat európai forrásból – áll az EP-képviselő közleményében.

Az Európai Parlament szakbizottsága azért tárgyalt az új alap forrásainak felhasználási szabályairól, mert a képviselőtestület jelenleg tárgyalásokat folytat a kormányokat képviselő miniszteri tanács és az Európai Bizottság képviselőivel a következő hétéves, az európai uniós alapokból és pénzügyi eszközökből finanszírozott kohéziós politikáról. Az EP szakbizottsága által elfogadott módosítást az EP plenáris ülésének jóváhagyása után még el kell fogadtatni a másik két uniós intézménnyel is.

A brüsszeli zsargonban ifjúsági garanciának elkeresztelt javaslatot tavaly decemberben mutatta be az Európai Bizottság illetékes biztosa, Andor László. Eszerint a 25 éven aluli fiataloknak állásajánlatot vagy gyakorlati, továbbtanulási lehetőséget kellene kapniuk a tanulmányaik befejezését vagy munkanélkülivé válásukat követő negyedik hónapon belül. Ezen cél finanszírozását szolgálná a 2014-2020 között felállítandó új alap, ugyanis eddig alapvetően az Európai Szociális Alapból (ESZA) lehetett támogatást adni a fiatalok foglalkoztatottságának növelését célzó intézkedésekre.

Andor László lapunknak adott minapi interjújában elmondta: azokban a régiókban, ahol a fiatalok munkanélkülisége aránya nem éri el a 25 százalékot, vagyis ahol a brüsszeli testület javaslata alapján nem lehet majd felhasználni az ifjúsági garancia kiépítésére az alap forrásait, majd az ESZA támogatásai állnak rendelkezésre, ahonnan eddig is évente több mint három milliárd eurót hívhattak le a tagállamok a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítására.