Magyar gazdaság

Londoni elemző: ünnepelhet az Orbán-kormány a választások előtt

Magyarország végül kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, ami az Orbán-kormány jelentős eredménye lesz, és a 2014-es választások előtt valószínűleg ünnepelni is fogja – írja Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője.

Az eljárás lezárása rövid távon valószínűleg lehetőséget nyújt némi fiskális rugalmasságra a választások előtt. Az eljárás lezárása és a kamatcsökkentés folytatása rövid távon a magyar eszközök erősödését támogatja – írja keddi elemzésében Timothy Ash.

Az Európai Bizottság prognózisára válaszul a kormány 172,3 milliárd forintos, a 0,3 százalékára rúgó költségvetési kiigazítást jelentett be, és jelezte, hogy ha ezek mégis kevésnek bizonyulnának, akkor további intézkedésekkel biztosítja, hogy a GDP-arányos deficit 3 százalék alatt maradjon – emlékeztet Timothy Ash. A szakember szerint egy ilyen lépés megint visszatérítheti Magyarországot az „ütközések útjára” – úgy az Európai Bizottsággal, mint a nagyvállalatokkal.

A költségvetés idei alakulása viszont csalódást kelt, ami a legnagyobb akadályt jelentheti az eljárás lezárása előtt – hangsúlyozza Timothy Ash. Az év első négy hónapjában az államháztartás hiánya 529 milliárd forint volt, ez az éves előirányzat 60 százaléka, és 132 százalékkal több a 2012. január-áprilisi deficitnél. A büdzsé bevételei mindössze 2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, miközben a kiadások 36,5 százalékkal emelkedtek. A növekvő kiadások részben abból erednek, hogy az önkormányzatok feladatainak egy részét az állam vette át, így a konszolidált – az önkormányzatokat is magába foglaló – büdzsé hiánya valószínűleg kisebb lesz.

A bevételek alakulása mindazonáltal aggodalmat kelthet. Ez Magyarországon az utóbbi időben rendszeresen jelentkező probléma, amelynek kezelésére év közben többször is felül kellett vizsgálni a büdzsét, az egyenlegjavító intézkedések pedig rendkívül károsak voltak a reálgazdaságra – emeli ki Timothy Ash.

Timothy Ash túlzottdeficit-eljárás
Kapcsolódó cikkek