BUX 39,331.33
+0.23%
BUMIX 3,707.69
-0.12%
CETOP20 1,801.38
-1.53%
OTP 8,390
-0.38%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.94%
-0.88%
+0.20%
ZWACK 18,550
0.00%
-0.55%
ANY 1,585
+0.96%
RABA 1,100
+0.46%
0.00%
+0.62%
0.00%
0.00%
+0.12%
-1.40%
-1.80%
0.00%
+1.61%
OTT1 149.2
0.00%
-2.70%
MOL 2,912
-0.21%
-1.28%
ALTEO 2,360
-0.42%
-2.63%
+1.13%
EHEP 1,030
-8.85%
0.00%
-0.76%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.74%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
-0.26%
0.00%
+2.46%
0.00%
+3.94%
-0.60%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
0.00%
NAP 1,240
+0.16%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Már Orbán kezében lehet az adóemelési terv

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy háromlépcsős csomagot jelentett be május közepén, hogy a GDP 3 százaléka alatt maradjon a hiány idén és jövőre is. Varga szerint lépcsőzetesen jöhetnek a csomagocskák, és csak akkor lesz szükség adóintézkedésekre, ha az Európai Uniónak nem elég a kiadások zárolása és néhány beruházás esetleges felfüggesztése. Orbán Viktor miniszterelnök azonban azonnal adókat emelne és egy új adót is bevezetne.

Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délután Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán szerint az a kérdés, hogy tegyünk-e még lépéseket, hogy biztosra menjünk az uniós túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést illetően. Azt is elmondta, hogy erről még vita zajlik a kormányon belül is. "Én a belső vitákban azt képviselem, hogy a másik kettőt is lépjük meg" – hangsúlyozta a miniszterelnök. Mindez az egyszeri beruházások felfüggesztését és adóemeléseket jelentene.

Orbán Viktor valószínűleg már kézhez is kapta az „adóemelésekre vonatkozó törvényt”, amely a tranzakciós adó, a bankadó, az energiaadó emelését, valamint a reklámadó bevezetését jelenti. A Varga-csomag harmadik része ugyanakkor nem tartalmazott új adót, ez egy új elem lehet a kiigazításban.

Varga Mihály korábbi tájékoztatása szerint a kormány első lépésként 92,9 milliárd forintos költségvetési zárolásról határozott. Ha ez nem győzi meg az Európai Bizottságot, akkor jöhet a második lépés. Ennek keretében egyszeri beruházások finanszírozását felfüggeszti fel a kormány.

Az Equilor elemzői szerint az első lépés 95 milliárd forintos tétele is elegendő, hogy a költségvetési hiány jó eséllyel a GDP 3 százaléka alatt maradjon.

Ha ez a kettő lépés sem lenne elég, a harmadik bankokat érintené. Mint Varga korábban fogalmazott, az utolsó lépcső a pénzügyi tranzakciós illeték emelését és a bankok adóztatásának „újragondolását” tartalmazza, és az energiaszektort is érintheti a harmadik pillér.

A CIB Bank közgazdászai a Varga-csomag harmadik elemének ismertetése után közölték: ezeknek az intézkedéseknek negatív növekedési hatásai lehetnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken tér haza külföldi útjáról, akkor fog egyeztetni Orbán Viktor miniszterelnökkel a túlzottdeficit-eljárás lezárását célzó esetleges lépések tartalmáról, közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön.

A nemzetgazdasági tárcánál már készülnek az adóváltozásokat megalapozó előterjesztések – közölte az NGM a távirati irodával.

„Úgy látjuk, hogy a 3 százalék alatti hiánycél elérését idén nem fenyegette veszély” – mondta a Világgazdaságnak Oszlay András, a TakarékBank kutatási és elemzési részlegének osztályvezetője. A legújabb gazdasági adatok alapján is derűlátóbbak lehetünk a növekedés tekintetében – tette hozzá.

„Drámai események nélkül kényelmesen 3 százalék alatt lehet a hiány, és jövőre is csak a legrosszabb események együttes bekövetkezése esetén kerülnénk fölé” – vélekedett a közgazdász.

Oszlay szerint, ha bármi fenyegetné a hiánycélt, akkor a Varga-csomag első pillére elegendő lenne. Hozzátette, bizonytalan, hogy a teljes tervezett összeget elérik a megtakarítások.

„Azt feltételezzük, hogy ez egy üzenet volt Brüsszel felé” – kommentálta a szakértő Orbán Viktor bankadóval és tranzakciós illetékkel kapcsolatos szavait. „Ezek nem túl növekedésbarát intézkedések, de megteszik, ha szükségessé válik” – tette hozzá.

Már a második pillérre – a beruházások leállítására – sem lesz szükség, a harmadik csomag pedig végképp nem kell, hangsúlyozta Oszlay.

Az adóemelések és az új adó felvetésének érdekessége, hogy Orbán Viktor szavai után Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője azt mondta, Bajnai Gordon kormányra kerülése után az ország adórendszere egyenlő lenne a brutális adóemeléssel.

Bajnai tegnap azt mondta, egy kormányváltás után az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség új adórendszert vezetne be, amelyben a minimálbér szintjén havi 8-10 ezerrel maradna több az emberek zsebében.

Ha nem engednek ki az eljárás alól

A Figyelő azt írta, hogy bizottsági tagok zavaros ügyeinek felhánytorgatásáig fajulhat a túlzottdeficit-eljárás, ha júniusban nem szűnik meg a procedúra Magyarországgal szemben.

A visszavágás politikai és gazdasági fronton egyaránt mérlegelt opció: ahogy egyes bizottsági tagok „zűrös hátterének” megszellőztetése, úgy a költségvetési mozgástér bővítése is része ennek a tervnek, ami ellen Brüsszel – legalábbis Budapest reményei szerint – tehetetlennek bizonyul majd.

Kedden kiderült, hogy csaknem négymilliárd forintot kell zárolnia a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a kormányhatározat alapján. Ezen belül a legtöbb pénzt, várhatóan mintegy hárommilliárd forintot a kormányhivataloknak és a járási hivataloknak szánt forrásból zárolnak.

A Varga-csomag szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell a legtöbb pénzt zárolnia. Orbán Gábor államtitkár szerdán a Parlamentben azt mondta, azért az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a legnagyobb a zárolás, mert az a legnagyobb költségvetési tétel, arányaiban azonban ennél a tárcánál az átlagosnál kisebb az elvonás. A stadionépítések esetleges leállításával kapcsolatban közölte, ez csak 2014-től jöhet szóba.

A visszavágás politikai és gazdasági fronton egyaránt mérlegelt opció: ahogy egyes bizottsági tagok „zűrös hátterének” megszellőztetése, úgy a költségvetési mozgástér bővítése is része ennek a tervnek, ami ellen Brüsszel – legalábbis Budapest reményei szerint – tehetetlennek bizonyul majd. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek