Magyar gazdaság

Miért kell az újabb megszorítás? – Módosítják a költségvetést

Azért kell módosítani a 2013-as költségvetést, hogy Magyarország kilenc év után kikerüljön a túlzotthiány-eljárás alól és "a magyar polgárok eddig elvégzett komoly és nehéz munkáját az Európai Bizottság és az Európai Tanács is hivatalosan elismerje" - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az idei büdzsé módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán a parlamentben.

Orbán Gábor előterjesztői expozéjában ismertette: a javaslat egyrészt a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott azon intézkedések végrehajtását tartalmazza, amelyek kizárólag országgyűlési hatáskörben, a költségvetési törvény módosításával kezelhetőek, másrészt a költségvetési törvény alkalmazása során felmerült jogalkalmazói észrevételeket kezeli. Harmadrészt a kormány időközben meghozott döntéseinek hatását is átvezeti.

Az államtitkár hangsúlyozta: az Európai Bizottság 2013. május 3-án közzétett, Magyarországra vonatkozó makrogazdasági, költségvetési prognózisával ellentétben nem 0,2 százalékos, hanem 0,7 százalékos lesz a gazdasági növekedés 2013-ban és a prognózis óta beérkezett adatok is a kormány által várt pályát támasztják alá.

Kedden kiderült, hogy csaknem négymilliárd forintot kell zárolnia a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján. Ezen belül a legtöbb pénzt, várhatóan mintegy hárommilliárd forintot a kormányhivataloknak és a járási hivataloknak szánt forrásból zárolnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten tette közzé, hogy a költségvetési szerveket és szakmai fejezeteket érintően milyen leosztásban hajtja végre a május 10-én bejelentett, összesen 68,9 milliárd forintos, idei évre vonatkozó zárolást.

A Varga-csomag szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell a legtöbb pénzt zárolnia.

eljárás kiigazítás EU deficiteljárás költségvetés
Kapcsolódó cikkek