Magyar gazdaság

Milliókért őrzik a devizahiteleseknek épített üres ócsai házakat

Azután is milliókba kerül majd a devizahitelesek megmentésére épült lakópark őrzése, hogy az első fecskék hamarosan megérkeznek. A továbbra is üresen maradó mintegy hatvan épületnek ugyanis 24 órás őrzését kell biztosítani, ennek megszervezése az önkormányzat dolga – írja a Blikk.

Az őrzésre nyilvánvalóan szükség van, hiszen anélkül félő, hogy megrongálják a házakat, tolvajok elviszik a külső burkolóelemeket vagy megbontják a kerítést, de a vezetékhálózatot is felszedhetik. Sőt illegális beköltözők is elfoglalhatják az épületeket – írja a lap.

Az ócsai Városüzemeltetési Nonprofit Kft. az őrzést-védést profi vállalkozásra bízza, így árajánlatot kértek egy helyi biztonsági cégtől. Úgy tudják, jelenleg hat őr teljesít szolgálatot nappal és nyolc-tizenkettő éjszaka. Ez nem lesz olcsó mulatság, csaknem ötmillió forint havonta.

Az első pályázati körben 588 jelentkezőből 20 család jutott házhoz a kiskunsági rónán épült telepen, ők június elsejétől költözhetnek be. A 80 házból tehát 60-nak még nincs lakója, de május 10-én lezárult a pályázat második fordulója, tehát továbbiak is benépesülhetnek

Igaz, hogy mindössze 23, hiánytalanul kitöltött írásos jelentkezés érkezett be a lebonyolító Máltai Szeretetszolgálathoz, és ezekben a napokban dől el, hogy közülük hányan mehetnek Ócsára. Miután mindegyiküket felkeresték, a bírálóbizottság június 10-ig megnevezi a nyerteseket. A továbbra is üresen maradó épületekre pedig az év végéig folyamatosan lehet pályázni, viszont mindaddig, amíg nem lesznek lakóik, változatlanul őrizni kell őket.

A lakópark védelmét ebben a hónapban még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. látja el, május végével aztán átkerül a telep a leendő bérlőkkel szerződő Nemzeti Eszközkezelőhöz, illetve Ócsához.

„A mintegy húszhektáros terület őrzése jelenleg körülbelül nettó 180 ezer forintba kerül naponta” – közölte a Blikkel az MNV. A vagyonőrök 1083 forintos, a kutyás vagyonőrök 1100 forintos óradíjért dolgoznak. A szolgáltatást a komplex vagyonvédelmi keretszerződés alapján rendelték meg, amelyre 2011-ben írtak ki nyílt közbeszerzési pályázatot.

devizahitelesek ingatlan ócsa
Kapcsolódó cikkek