Magyar gazdaság

Magyarország rosszabbul teljesít: Álom marad a felzárkózás

Óriási eltéréseket mutatnak az egyes tagországok gazdasági teljesítményei az Európai Unióban az Eurostat előzetes adatai szerint. Volt olyan ország, ahol az Európai Unió (EU-27) átlagához képest csak 47 százalékon alakult az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért GDP, más országban viszont elérte az átlag 271 százalékát. Magyarország felzárkózása megállt: a 2011-es 66 százalék után tavaly nem jutottunk közelebb az uniós átlaghoz. Igaz, nem is távolodtunk.

Luxemburg az első az országaiban az egy főre jutó tekintetében. Az országban az EU átlagának több mint két és félszeresét érte el a váráslóerő-paritáson számított index. Ausztria, Írország, Hollandia, valamint Svédország körülbelül 30 százalékponttal jobban teljesített, mint az átlag.

Dánia, Németország, Belgium, és Finnország 15-25 százalékkal jobb az összes ország GDP-jéből számított átlagnál, az Egyesült Királyság és Franciaország viszont „csak” 10 százalék körül van a szint felett.

Magyarországnak tavaly nem sikerült közelebb kerülnie az EU-s átlaghoz: a vásárlóerő-paritáson számított GDP már a második éve áll 66 százalékon, vagyis a felzárkózás üteme megállt.

Lengyelországban a 2011-es 64 százalékról 66-ra nőtt az egy főre jutó GDP. Ez azt is jelenti, hogy míg Lengyelország a dinamikus növekedéssel elérte Magyarország szintjét a vásárlóerő-paritáson számított GDP-ben, és a trend folytatódása esetén akár le is hagyhatnak bennünket.

Romániában 47 százalékról 49-re emelkedett a mutatószám, ugyanakkor Csehországban 80 százalékról 79-re csökkent tavaly az egy főre jutó GDP.

Nagyobb csökkenést a válság sújtotta euróövezeti országokban mértek. Olaszország teljesítménye 2011-ben éppen megegyezett az EU-átlaggal, tavaly azonban már csak 98 százalékos egy főre eső GDP-t mértek az átlaghoz képest. Portugáliában a tavaly előtti 78 százalékról 75-re esett a mutatószám, Görögországban pedig a 2011-es 79 százalékról 75-re esett a mutató. Spanyolországban kismértékben, 98 százalékról 97-re esett az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számított GDP.

Az Eurostat elemzése szerint ezt a mutatószámot gyakran használják az országok jólétének mérésére, ugyanakkor van egy alternatív jóléti mutató, ami jobban tükrözi a háztartások helyzetét. A háztartások egyéni fogyasztása (szintén vásárlóerő-paritás) is nagy különbség van a tagállamok között, de már valamivel kisebb, mint a GDP alapján.

Magyarország ebben a tekintetében rosszabbul teljesít, mint a GDP-s összehasonlításban, ugyanis az egyéni fogyasztás 61 százalékon állt 2012-ben az EU-átlaghoz képest. Luxemburg az első 141 százalékkal, és Románia kullog a sor végén, 48-cal. Csehországban 69, Lengyelországban pedig 71 százalékot mért az Eurostat.

GDP Magyarország felzárkózás EU növekedés egy főre jutó GDP
Kapcsolódó cikkek