Magyar gazdaság

Négymilliárdot bukhat idén a felnőtt- és a szakképzés

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2013. évi költségvetéséből 6 milliárd forintot zároltak, ebből négymilliárd forintot a szakképzési és felnőttképzési támogatásokból. Június közepétől a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását 6 milliárddal támogatják, míg az önkormányzatokat összesen 1,5 milliárd forinttal próbálják ösztönözni, hogy nyári munkára diákokat alkalmazzanak.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési és felnőttképzési támogatásainak eredetileg 27,5 milliárd forintra tervezett összege a 2013-as évre 4 milliárd forinttal csökken a zárolások miatt – derül ki a nemzetgazdasági minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából. Czomba Sándor azt is közölte, hogy az alap egyenlegtartási és kockázatkezelési keretének eredetileg 2,919 milliárdos összege 2 milliárd forinttal lesz kevesebb az idén. A kormányzatot eredetileg az LMP-s Szél Bernadett kérdezte arról, hogy „mely tételeket érinti a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére elrendelt zárolás?".

Czomba arra emlékeztetett, hogy a túlzott hiány eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2013. évi költségvetése egyenlegének a jóváhagyotthoz képest legalább 6 milliárd forinttal javulnia kell, vagyis ennyit zárolnak. Az alap idei költségvetési bevételi előirányzatát 319,14 milliárd forintban, kiadási előirányzatát 345,14 milliárdban határozták meg. Az alap idei tervezett egyenlege ennek megfelelően 26 milliárd forint.

Az egyenlegtartási és kockázatkezelési keret tekintetében a költségvetési törvény úgy rendelkezik, hogy ez az előirányzat az alap költségvetésének első félévi tényleges teljesítése, illetve az éves várható teljesítése figyelembevételével használható fel a második félévben.

A szakképzési és felnőttképzési támogatások előirányzata terhére a költségvetési törvény szerint az első félévben legfeljebb 21 milliárd forint összegben vállalható kötelezettség, a fennmaradó 6,5 milliárd a szakképzési hozzájárulás bevételi előirányzatának első félévi teljesülésére figyelemmel használható fel. A 4 milliárd forint kiadás-csökkentés a kötelezettséggel nem terhelt 6,5 milliárd forint terhére történik.

Czomba hangsúlyozta, hogy a zárolások ellenére is kiemelt fontosságú a kormánynak a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás a gazdaság- és területfejlesztés, valamint a gazdaságélénkítés során. Erre két június 13-án indított két új foglalkoztatási programmal példálózott. Az „Út a szakmaválasztáshoz" című program keretében uniós források bevonásával a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják 6 milliárd forinttal. A „Nyári diákmunka elősegítése” nevű programmal a helyi önkormányzatokat 1,5 milliárd forintos forrással segítik abban, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak.

LMP Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakmaválasztás Czomba Sándor diákmunka fogalakoztatásért felelős államtitkár zárolás szakképzés felnőttképzés Szél Bernadett
Kapcsolódó cikkek