Magyar gazdaság

Portugália a trojka vizsgálatának halasztását kéri a politikai válság miatt

Portugália miniszterelnöke, Pedro Passos Coelho arra kérte az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló úgynevezett trojkát, hogy a tervezettnél későbbi időpontra halassza el az ország reformmérlegének vizsgálatát. A miniszterelnök ennek indokként a Portugáliában kialakult politikai válságot hozta fel.

A trojka ellenőreinek a tervek szerint augusztus végén vagy szeptemberben elején kellene helyzetfelmérést készíteniük a reformok és takarékossági intézkedések mérlegéről. A halasztás révén megvalósíthatóak lennének a takarékossági intézkedések, ahogy azt tervezték – hangoztatta a portugál pénzügyminisztérium.

A portugál kormányválságot a múlt héten Vitor Gaspar pénzügyminiszter lemondása váltotta ki, aki mértékadóan részt vett a vitatott takarékossági program kidolgozásában. Miután Pedro Passos Coelho miniszterelnök Maria Luis Albuquerque-t nevezte ki utódjául, aki az eddigi megszorító politika folytatásáért szállt síkra, tiltakozásul Paulo Portas külügyminiszter is lemondott.

Portugália trojka válság
Kapcsolódó cikkek