Magyar gazdaság

Lázár: Csányi az ország első számú uzsorása

Ötszáz-hatszáz milliárd forintos uniós támogatástól eshetünk el véglegesen, ha a kormány a következő hetekben nem hoz komoly döntéseket Lázár János Miniszterelnökséget vezető állalmtiktár szerint, aki kormánybiztosként vezeti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Új elnöke nem lesz a szervezetnek, három új alelnöke viszont van.

Lázár János egy újságírói kérdésre válaszolva Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját az ország első számú uzsorásának nevezte. "Csányi Sándor az ország első számú uzsorása, bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől megszerzett milliárdjaival, egy ekkora ember szavaival nem tudok mit kezdeni, mint tudomásul veszem" - fogalmazott.

A kormány megvizsgálta azt a rendszert, amely szerint az NFÜ 2007-2014-es időszkaban az uniós támogatási pénzeket elosztotta, és a tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy 2014-től új rendszerre lesz szükség, jelentette be délelőtt tájékoztatóján Lázár János, az NFÜ-t monstantól kormánybiztosként vezető miniszterelnökségi államititkár.

Elnöke nem lesz a szervezetnek, de Lázár János három alelnököt kinevezett: Dányi Gábort, Vitályos Esztert és Simó Balázst.

Tájékoztatása szerint lezárult az NFÜ ügyeinek átvétele, amiből kiderült: innen szép nyerni. Az ország 15 programjából például 13-at nem finanszíroz bizonyos problémák miatt az EU. Olyan, 2007-2013-as programokról van szó, amelyeket az új felállású NFÜ egyik feladataként tehát még be kell fejeznie. Ha a kormány nem hoz komoly döntéseket időben, 500-600 milliárd forint is elveszhet véglegesen az előző finanszírozási ciklus 8200 milliárdjából. 500 milliárdnyi pályázat még ki sincs írva, márpedig erről augusztusban már eredményt is kellene hirdetni. (A kiírás már előkészítés alatt áll, de még vannak szakmai viták a minisztérium és a miniszterelnökség között.) A 2014-2020-as időszakban felhasználható 6000 milliárd forintról már az új, az NFM-től a miniszterelnökség felügyelete alá kerülő pénzelosztási rendszerben döntenek.

Lázár János augusztusban 600 fővel vette át az NFÜ-t. Jelentős elbocsátásra nem készül, szerinte az ügynökségnél már mindenki bizonyított, ha nem az NFÜ-nél, akkor a minisztérium, vagy a miniszterelnökség állományában mindenkire szükség lesz. Két fontos dolgot azonban minden kollégájától kér:  ne Brüsszel bürokratikus érdekeit képviseljék Magyarországon, hanem a magyar pályázók érdekeiet Brüsszelben, illetve úgy tekintsék, hogy a fejlesztéspolitika ezentúl nem öncél, hanem közcél lesz.

Az új rendszerben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség több mint 600 dolgozójára számít a jövőben – mondta el a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint ennek érdekében az alkalmazottaknak két feltételnek kell megfelelniük. „A kollégáknak nem Brüsszel érdekeit kell képviselniük idehaza, hanem fordítva: a magyar érdekeket kell képviselniük Brüsszelben. Itt komoly szemléletváltásra van szükség, ezen a téren érdemi változást várok el mindenkitől.” A másik célról szólva kijelentette: „a fejlesztéspolitikának nem öncélnak, hanem közcélnak kell lennie.”

NFÜ Lázár János Csányi Sándor
Kapcsolódó cikkek