Magyar gazdaság

Csökkentek a topjövedelmek Magyarországon

Az előző évihez képest csökkentek, de még mindig magasak voltak tavaly a topjövedelmek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikái szerint.

A legnagyobb összevont jövedelem tavaly 760 millió forintot tett ki, ami 191 millió forinttal alacsonyabb volt az előző évinél, s mindkét évben teljes összegben munkaviszonyból származó bérjövedelemből keletkezett.

Varga Árpád, a elnökhelyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szóban forgó adózó családi kedvezményt nem érvényesített, és összesen 154 millió forint adókötelezettség terhelte, amellyel a legtöbb adót fizetők rangsorában a 17. helyre került.

Az osztalékjövedelmek meghatározó szerepét jelzi, hogy 2012-ben is ebből keletkezett a legnagyobb forrásadós jövedelem, bár 5 milliárd forintos értékével alig több mint kétharmada volt a 2011-ben kimutatott TOP 1-es 7,2 milliárd forintnak. Ez az adózó volt 794 millió forintos összeggel a legnagyobb adófizető is. (Osztaléka mellett 3,6 millió forint összevonásra kerülő jövedelmet mutatott ki.)

Az összevont és forrásadós jövedelmeket együttesen figyelembe véve is a legnagyobb forrásadós jövedelmet szerző adózó áll az élen. A legnagyobb összevont jövedelemmel rendelkező magánszemély az összes jövedelem rangsorában csak a 25. helyre került. Emellett a forrásadós jövedelmek kiugró nagyságrendjét jelzi az is, hogy az összes fizetendő rangsorában az első 16 helyezett kötelezettsége forrásadóból keletkezett.

Az első száz legmagasabb jövedelmet kimutató magánszemély összesen 73,2 milliárd forint jövedelmet vallott be, amelynek 90,2 százaléka elkülönülten adózó jövedelem, és ezen belül is 67 százalék volt.

NAV jövedelmek topjövedelmek
Kapcsolódó cikkek