Magyar gazdaság

Még több adót szednek be a németektől

A DIW német gazdaságkutató intézet szerint a német szövetségi állam az idén négy, jövőre pedig öt milliárd euró összegű pótlólagos többletadó-bevétellel számolhat. Ez tűnik ki a Handelsblatt szerdai számának jelentéséből, amely a lap részére a DIW által végzett számításokra hivatkozott.

A DIW szerint a tavaly 600 milliárd euró után az idén összességében 619 milliárd adóbevétellel lehet számolni, ez az összeg 2014-ben pedig a 643 milliárd eurót is elérheti. Ez 3,2, illetve 3,9 százalékos növekedést jelentene.

Ugyanakkor Philipp Rösler szövetségi gazdasági miniszter (FDP) már figyelmeztette a kormánypártot, hogy a növekedő adóbevételeket ne milliárdokba kerülő választási ajándékozásra használja fel. "A szociális jótétemények további tömeges növelése méreg lenne a német gazdaság alakulására nézve" - fogalmazott Rösler a Handelsblattnak nyilatkozva.

Szerinte a következő években az a központi feladat, hogy tovább erősítsék Németország versenyképességét, a munkahelyek és a jólét biztosítása érdekében.

gazdaságkutató diw adó
Kapcsolódó cikkek