Magyar gazdaság

Oszkó: akiben van kalandvágy, az elhagyja az országot

„Hiú dolog kedvezményes kamatozású hitelektől azt várni, hogy felpörög a gazdaság, ha semmi mást nem teszünk” – mondta Oszkó Péter „2x2=4, Ortodox beszélgetés a gazdaságpolitikáról” című fórumon. A volt pénzügyminiszter szerint az induló vállalkozásoknak nehezebb ma gazdálkodni, hiszen a különadók miatt drágább minden. „A gazdaság növekedési forrását elvonta a kormány az elmúlt három évben.” (Bajnai Gordon előadásáról itt olvashat.)

Nem fognak felvenni kedvezményes hitelt az emberek, mert nem tudni, hogy mi lesz a vállalatukkal, éppen a kormányzati intézkedések miatt. „Nem tudni, hogy a dohánytermékek után mit monopolizál a kormány” – fogalmazott Oszkó.

Oszkó arra is kitért, hogy a jóléti intézkedések nagy részét azok kapták, akik nem is szorulnak rá. „Amíg egy hazai vállalat nem képes kiszolgálni a termékeivel a keresletet, addig más országok vállalatainak termékei szívják fel ezt a többletet” – fejtette ki.

Szerinte „nem keresletösztönző, hanem kínálatösztönző gazdaságpolitikát kell folytatni”. „A hazai termékek versenyképességét kell javítani.”

„Akiben van kalandvágy, az elhagyja az országot, és pont azok mennek el, akikben nagy a túlélési ösztön” – vélte Oszkó. Van viszont egy szűk, de még kalandvágyóbb réteg, aki itthon marad, és megpróbál vállalkozni. „Ám próbálnak a magyar piactól teljesen függetlenül dolgozni”, hogy ne függjenek a kiszámíthatatlan kormányzati lépésektől és a vállalkozás infrastrukturális körülményeitől.

Oszkó hitel kkv gazdaság
Kapcsolódó cikkek