Magyar gazdaság

Kirobbanó beruházási adatok érkeztek Magyarországról

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 III. negyedévében 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében bővülés következett be – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A beruházási tevékenység III. negyedévi 9,8 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 10,1, az építési beruházások 9,5 százalékkal emelkedtek.

"Óriási meglepetésre a várakozásoknál lényegesen gyorsabban nőttek a beruházások a harmadik negyedévben éves alapon" – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Kiemelte, hogy ez több mint nyolc éve nem látott növekedést jelent.

A beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a közel egyharmad súlyt képviselő feldolgozóipar 13,6 százalékos bővülése járult hozzá a KSH szerint, ezen belül a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása), valamint az élelmiszeripar beruházása volt kiemelkedő. Közel kétszeresére emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén (90,6 százalék) a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként. A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 4,6 százalékos növekedése elsősorban a vasútépítések-, felújítások, alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítéseknek és járműbeszerzéseknek köszönhető – írta a KSH.

A mezőgazdasági gépbeszerzések és tárolók építésének következtében dinamikusan nőttek (36,3 százalék) a beruházások a mezőgazdaságban. A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a volumen 21,3 százalékkal növekedett, ezen belül a legnagyobb mértékű emelkedés a kiskereskedelmi alágban következett be. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (11,7 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (47,9 százalék) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (30,7 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye. Az építőiparban 9,9 százalékos volumennövekedést regisztráltunk. Számottevő a bővülés az oktatás (19,2 százalék) és a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban (18,3 százalék), amelyekben a nagyarányú növekedést részben az egy évvel korábbi alacsony beruházási teljesítményérték okozza.

Jelentősen visszaestek a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (30,7 százalék) nemzetgazdasági ág beruházásai. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 12,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásai továbbra is elmaradtak (11,2 százalék) az előző év azonos időszakitól.

Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások mennyisége 2013 III. negyedévében 1,3 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított index szerint.

2013 I–III. negyedévében összesen 2823 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 3,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

"A beruházások az utolsó negyedévben tovább gyorsulhatnak a tavaly év végi igen alacsony bázis, valamint az EU által finanszírozott beruházások felfutása és az MNB növekedési hitelprogramjának pozitív hatása miatt" – vélte Suppan. "A beruházások felfutását a javuló külső és belső keresleti kilátások is támogathatják, amit már egyes vállalati felmérések is tükröznek" – tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek