Magyar gazdaság

Nyugtat a NAV: nemigen zárnak be benzinkutak és üzletek a szuperkasszák miatt

Az év elején nemigen zárnak majd be üzlethelyiséget, benzinkutat, boltot amiatt, mert az adott helyen nem üzemel új típusú pénztárgép - mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai elnökhelyettese.

A lap szerdai interjújában Vágújhelyi Ferenc azt mondta: az adóhivatalnak az a feladata, hogy elősegítse a gazdaság egészséges működését, a hatósági fellépés nem béníthatja meg az országot, nem állíthatja le a mindennapi folyamatokat.

Emlékeztetett: a szabályok szerint január elseje után például a benzinkutak, a nagy áruházak, a gyógyszertárak csak az új típusú, az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló, számítógép-alapú pénztárgépeket, úgynevezett nagykasszákat használhatják. A gyártók jelzése alapján feltételezhető, hogy egyes helyekre csak januárban, máshová esetleg később érkezhetnek meg az ilyen készülékek.

Az elnökhelyettes szerint az előírások teljesítését a hatóság mindenképpen ellenőrizni fogja, a revizorok, a pénzügyőrök az eset összes körülményét áttekintik majd. Megvizsgálják például, hogy az érintett gazdasági szereplő milyen lépéseket tett a készülék beszerzéséért. Az ellenőrzést végző hatósági személy végül dönthet úgy, hogy figyelmezteti a mulasztót, vagy büntetést helyez kilátásba, esetleg valamekkora pénzösszeg befizetését írja elő. Az üzletbezárás csak a legvégső esetben kerülhet szóba - tette hozzá.

NAV új kasszák gyógyszertár szuperkasszák bezárás üzletek benzinkút boltok pénztárgép
Kapcsolódó cikkek