Magyar gazdaság

Nincs válságban az USA

A Lehman Brothers összeomlása óta nem volt olyan alacsony szinten a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, mint idén áprilisban. A fagyos téli időjárás miatt nehezen indult az év, de tavasszal már nem érződnek az egyszeri negatív hatások. A világ legnagyobb gazdasága úgy tűnik, hogy végleg maga mögött hagyta a válságot

Közel 300 ezer munkahely keletkezett az Egyesült Államokban az idei év negyedik hónapjában a mezőgazdasági szektoron kívül, miközben a munkanélküliségi ráta váratlanul gyakorlatilag a válság előtti szintre került. A 288 ezer új munkahely – amit az optimista elemzők sem vártak – a gazdaság stabil bővülésére utal, és ilyen mértékű növekedésre utoljára 2012 februárjában volt példa. A felülvizsgált adatok szerint februárban és márciusban is 200 ezer felett bővült a foglalkoztatottak száma.

A munkanélküliségi ráta egyúttal a márciusi 6,7 százalékról 6,3-ra süllyedt a munkaügyi tárca múlt pénteki jelentése szerint, ami szintén óriási meglepetést okozott. A közel 6 éves mélypontra zuhant, a világgazdasági válság kirobbanása óta nem volt példa ilyen kedvező adatra. A képet kissé árnyalja, hogy a munkaerő-piaci részvételi arány 36 éves mélypontra esett. A munkaképes korú lakosság létszáma 800 ezerrel csökkent, a márciusi 63,2 százalékról 62,5-re. Diane Swonk, a chicagói Mesirow Financial vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaképes korúak csökkenése mellett a hosszú távú munkanélküliség továbbra is magas.

Az első negyedéves GDP-adat alapján kevésbé lehettek optimisták az elemzők, hiszen a gazdaság stagnálás közeli állapotba került, pedig tavaly október és december között még 2,6 százalékos volt a növekedés. A friss adatok azonban megerősítik azokat a nézeteket, amelyek szerint csak a rendkívül hideg tél miatt „fagyott le” átmenetileg a gazdaság. A fogyasztás, ami az USA GDP-jének több mint kétharmadát adja, márciusban érdemben növekedni tudott. A 0,9 százalékos havi bővülés 2009 nyara óta a legjobb adat, és a jövedelmek is visszafogottan ugyan, de emelkedő pályán vannak.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az átmenetileg gyengébb GDP-adatok ellenére sem lassított a harmadik pénznyomtatási programjának (QE3) havi 10 milliárdos csökkentési ütemén, hiszen a gazdasági aktivitás javulását látták tavasszal. A legutóbbi hónapok munkanélküliségi adatai megerősítik, hogy az elmúlt években a Fed sikeres lépéseket vetett be kettős céljának (teljes foglalkoztatás és alacsony infláció) elérése érdekében, a várakozások szerint pedig folytathatja a pénznyomtatás csökkentését.

Ebben a hónapban már „csak” 45 milliárd dolláros a havi pénznyomtatási program keretösszege, ebben az évben pedig teljesen leállhat a pénznyomda, ha nem érkezik kiábrándító adat a gazdaságból. A foglalkoztatás növekedése kiterjedt a gyárakra, a szolgáltató szektorra, a feldolgozóiparra, és a kormányzati szektorban is többen dolgoznak. Utóbbinál egy hónap alatt 15 ezres volt a növekedés, vagyis a munkahelyek döntő többségét a magánszektor hozta létre, ami kedvező jel a jövőre nézve is.

pénznyomtatás GDP USA
Kapcsolódó cikkek