BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A belügynél maradnak a települések


Az önkormányzatok felügyelete, így az ezért a területért felelős államtitkárság is az új kormányzati struktúrában továbbra is a Belügyminisztérium felügyelete alatt marad a következő parlamenti ciklusban – mondta lapunknak Tállai András. Az önkormányzatokért felelős államtitkár közölte: nincs napirenden a költségvetési keretek átalakítása (miután a Miniszterelnökséghez egyre több finanszírozási terület is átkerül majd), amit eddig a belügy felügyelt az önkormányzati forrásokkal kapcsolatban az továbbra is a tárcánál marad. Tállai lapunknak nem nyilatkozott arról, hogy a következő ciklusban is államtitkár lesz-e majd.

Az államtitkár közölte, hogy 177 településen építenek ki a közbiztonság javítására térfigyelő kamerarendszert a következő hónapokban, 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból. A kiírásra 2170 önkormányzat jelentkezett 21,1 milliárdos támogatási igénnyel. A pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a döntést Pintér Sándor hozta meg. A települések százszázalékos támogatást kapnak, a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át az önkormányzatoknak.

A pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bűnügyi statisztikáit. A nyertesek négyötöde tízezernél kevesebb lakosú település, de a támogatottak között több megyei jogú város (például Pécs, Győr) is van. A települések átlagosan tízmillió forintot kapnak, a főváros VIII. kerülete 220 millióhoz jutott. A második legnagyobb támogatást Sajókaza kapta 25 millióval, 10 millió feletti összeghez jutott még Dunapataj, Ónod, Sajólád, Hajdúhadház, Kisköre, Tarnalelesz, Kunmadaras, Örkény és Nyírmeggyes is. A legkisebb összeget, 698 ezer forintot Keresztéte kapta. 2012 óta összesen 318 település kapott összesen 2,5 milliárdos támogatást térfigyelő kamerarendszerre. n É. S.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.