Magyar gazdaság

A Furukawa Electric bízik a magyar mérnökök kreativitásában

A japánok alapossága, rendszerezett gondolkodása és a magyarok kreativitása jól kiegészítik egymást, ezt bizonyítja a sikeres együttműködés. A Furukawa Electric európai kutatóintézete új budapesti épületének átadásával ünnepelte, hogy 30 éve ők hozták létre az első japán-magyar vegyesvállalatot Magyarországon.

Hogy japán részről mennyire fontosnak tartják ezt a kooperációt, azt mutatja, hogy a jubileumi ünnepségen megjelent Yoshida Masao, a Furukawa Electric elnöke, Kimata Ryuzo, a Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft. (FETI) egykori alapítója és Yamamoto Tadamichi, Japán budapesti nagykövete is.

„Japánban öt helyen működtetünk kutató-fejlesztő intézetet, külföldön három ilyen szervezetünk van, kettő az Egyesült Államokban és egy Európában, Magyarországon” – nyilatkozta lapunknak Yoshida Masao, az informatikában, elektronikában, biotechnológiában és az autóiparban érdekelt japán nagyvállalat elnöke. Úgy vélekedett, hogy termékfejlesztéseikhez nagyban hozzájárul a FETI munkája, a szimuláció algoritmusok területén különösen. „A hangsúly az alkalmazható kutatás-fejlesztésen van itt Budapesten is, mielőbb piacképes termékeket szeretnénk látni a kialakított modellekből és fejlesztésekből” – hangsúlyozta Yoshida Masao. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Furukawa Electric volt az első japán befektető Magyarországon, s ez a döntés - bár megszületésekor kockázatosnak látszott – máig úgy látják, hogy helyes volt.

Besztercey Gyula, a Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft. (FETI) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szimuláció az egyik fontos területe az együttműködésüknek. Az utóbbi időben kiemelkedő eredményeket értek el az akkumulátor monitoring, az intelligens autóvezetési rendszerek, radarszenzorok és a diódalézerek fejlesztésében. A kérdésre, hogy mit jelent a FETI számára az új épület, habozás nélkül ezt választotta: „Azt bizonyítja, hogy a Furukawa Electric bízik a magyar mérnökökben.” Szerinte fontos pillérei ennek az együttműködésnek a megújulásra és alkalmazkodásra való folyamatos készség; továbbá a bizalom és a jó emberi kapcsolatok.

A FETI 100 százalékban a Furukawa Electric tulajdonában van, de kizárólag magyar munkatársakból áll. Az eredeti létszám az évek alatt a többszörösére nőtt, jelenleg több mint harminc fő. A főállású munkatársak mellett rendszeresen foglalkoztatnak szakértőket és együttműködnek az egyetemekkel is. A szimulációból adódik, hogy az intézetben jelenleg rendkívül szerteágazó témákban folyik konkrét termékek és technológiák kutatás-fejlesztése. A Furukawa 2012-2013-ban 2,5 millió eurót fektettet be a FETI-be. Az általa megvásárolt ingatlanon alakították ki a kutatóhelyeket, a kísérleti üzemeket és az újonnan alapított habfejlesztő laboratóriumot is. K. M.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek