Magyar gazdaság

Dinamikusan nőtt az ipari termelés áprilisban

KSH Az év negyedik hónapjában 10,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest – derült ki a statisztikai hivatal előzetes adataiból. Ez azért is kedvező, mert a bázis nem volt gyenge, vagyis tavaly áprilisban már megállt az ipar visszaesése. Márciushoz képest 2,4 százalékkal nőtt az ipar, ezzel az egymást követő negyedik hónapban is bővült a termelés.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint a korábbi tendenciák érvényesültek áprilisban is, vagyis elsősorban a járműgyártás húzta a termelést, de a feldolgozóipar összes ágazatában jelentős növekedés volt. Több mint három éve nem kértek kétszámjegyű bővülést a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján.

Szakértők szerint a vártnál jobb áprilisi adatban mögött az Audi A3 sedan amerikai értékesítésének elindulása állhat. A következő hónapok kilátásai is kedvezőek az ipar szempontjából. Májusban elindult a harmadik műszak a Mercedesnél, ami tovább erősítheti az ipari termelést. Az Audinál a második félévben indul az új TT gyártása, ami majd akkor ad további, fokozatos lökést az ipari termelésnek.

Az ipar szerkezete azonban egyre inkább egyoldalúnak tűnik. Az elektronikai szektor évek óta tartó visszaesése az első negyedév végén megállt, dinamikus növekedésre azonban aligha lehet számítani. Ezzel együtt az ipar a következő hónapokban akár kétszámjegyű növekedést is mutathat. n VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek