BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az MNB jóslata - törölhetik az Országvédelmi Alapot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben 2,7, 2015-ben pedig 2,6 százalékos kormányzati ESA-hiánnyal számol - derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott friss inflációs jelentéséből.

Az idei, frissített előrejelzés 0,2 százalékponttal alacsonyabb a 2014. évi költségvetési törvényben kitűzött kormányzati ESA-hiánycélnál. Ennek részben az az oka, hogy a költségvetési törvénytől eltérően az MNB feltételezi az Országvédelmi Alap teljes törlését, ami önmagában a GDP 0,3 százalékával kedvezőbb egyenleget eredményez - olvasható a jelentésben.

A márciusi inflációs jelentésben 2,9 százalékos hiányt várt a jegybank idénre, 2015-re pedig 3 százalékosat, amit ugyancsak lefelé, 2,6 százalékra korrigált friss jelentésében.

A hiánycél-előrejelzés alapvetően a bérekhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételekre vonatkozó MNB-prognózis növelése miatt kedvezőbb 0,2 százalékponttal a friss inflációs jelentésben. Ezt a jelentés szerint egyrészt a kedvező második negyedéves adó- és járulékbevételek, másrészt a várható nemzetgazdasági bértömeg dinamikusabb emelkedése támasztja alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.