Magyar gazdaság

Lehet kétmilliárddal több?

A címbeli kérdés költői, mert pontosan ennyivel, két milliárd forinttal nőtt egy hónap alatt a költségvetési intézmények lejárt adóssága, amely így már 96,8 milliárd forintra rúg.

A Magyar Államkincstár május 31-i állapotot közreadó jelentése szerint 31,8 milliárdot tesz ki a 30 nap alatti, 19,4 milliárdot a 30 és 60 nap közötti, míg immár 41,8 milliárdot a hatvan napon túl lejárt tartozás összege, és 3,8 milliárd az átütemezett A legnagyobb türelemmel továbbra is a külső beszállítóknak-szolgáltatóknak kell lenniük, miután 79,9 milliárdot feléjük nem egyenlítettek eddig ki a közintézmények. Az állammal szemben fennálló tartozás összege ehhez képest elenyésző, 16,7 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló ugyancsak, csupán 0,2 milliárd forint.

Az összes tartozás 76,4 százalékát továbbra is az oktatási, szociális ágazatot, valamint a legeladósodottabb egészségügyet magába foglaló Emberi Erőforrások Minisztériuma cipeli.

A 697 állami intézményből 376-nak voltak kisebb-nagyobb összegű kifizetetlen számlái, kizárólag 30 nap alatti tartozással 130 intézmény rendelkezett.

adósság tartozás államkincstár költségvetés
Kapcsolódó cikkek