Magyar gazdaság

Londoni elemzők: jók Közép-Európa részvény- és devizapiaci kilátásai

 Az európai felzárkózó térség piacai jól teljesítettek az elmúlt egy hónapban, és bár ez elsősorban a visszalendülő orosz piacok teljesítményének eredménye, a továbbiakban inkább a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország részvény- és devizapiaci kilátásai ígéretesek - jósolták szerdán ismertetett térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a ház havi helyzetértékelését ismertetve kimutatta, hogy a régió tőzsdei árfolyamai az utóbbi egy hónapban - helyi valutaértéken számolva - átlagosan 5 százalékkal emelkedtek. A ház elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy ennek fő hajtóereje az orosz részvényárfolyamok 7 százalékos erősödése volt. Ebben elsősorban a keményebb nyugati szankciókkal kapcsolatos piaci félelmek enyhülése tükröződik, és a részvényindexek csak az év korábbi szakaszában tapasztalt veszteségeket hozták be.

Ráadásul a felzárkózó európai gazdaságok részvénypiacai az év eddigi időszakában gyengébben teljesítettek, mint más feltörekvő régiók, illetve a fejlett ipari térség tőzsdéi - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban előretekintve több ok is van a "viszonylagos derűlátásra" a közép-európai - a magyar, a cseh és a lengyel - részvény- és devizapiaci teljesítményekkel kapcsolatban. E három gazdaság növekedési kilátásai javulnak, és - Magyarország kivételével - a mindenkori 12 havi visszatekintésű tőzsdei árfolyam-nyereség ráták, valamint a helyi valuták effektív reálárfolyamai hosszú távú átlagaik alatt járnak. Emellett a folyómérleg-egyenlegek hiánya csekély, illetve Magyarország esetében az egyenleg többletet mutat. Ez utóbbi két tényező a Capital Economics szerint várhatóan támogatást nyújt a térségi valutáknak, és ennek alapján a ház e valuták erősödésével számol az euróhoz képest.

A cég előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

Az orosz gazdaság kilátásai ezzel szemben "komorak", mivel az újabb orosz-ukrán "földgázháború" teremtette bizonytalanság és az ukrajnai válság általánosságban is terheli a befektetői hangulatot. Emiatt a Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy az idei év végéig az orosz részvényárfolyamok ismét lefelé indulnak és a rubel is gyengülni fog. 

A ház prognózisa szerint a rubel az orosz jegybank által használt dollár-euró árfolyamkosárhoz mérve 2014 végéig 44,50-re, 2015 végéig 45,50-re gyengül a 40 rubel körüli jelenlegi szintekről.A cég szerint ebben a környezetben az orosz hazai össztermék (GDP) az idén legfeljebb stagnálni fog. Más nagy londoni házak az orosz gazdaság idei egész évi recesszióját sem zárják ki. 

A Moody''s Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - Londonban ismertetett legutóbbi felülvizsgált előrejelzésében azt jósolta, hogy az orosz GDP-érték az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal bővül.

A Moody''s azonban az ukrajnai válság súlyos eszkalálódásának és keményebb nyugati szankciók érvényesítésének esetére negatív forgatókönyvet is kidolgozott. Ennek alapján az orosz gazdaság teljesítménye az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott GDP-visszaesés mértéke a cég e forgatókönyve szerint elérné a 2009-es pénzügyi válság idején mért orosz teljesítményzuhanás kétharmadát.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek