Magyar gazdaság

Magyar szál a lengyel kormány lehallgatási botrányában

Felvételek Tovább dagad a botrány a lengyel kormány körül, miután a Wprost tegnap megjelent számában újabb hangfelvételeket szivárogtatott ki. A lengyel hetilap többek között egy olyan felvételt közölt, amelyen Slawomir Nowak, a kormányzó Polgári Platform (PO) 2005-ös médiakampányának vezetője és Dariusz Zawadka, egy különleges katonai alakulat volt parancsnoka, jelenleg a PERN olajvezeték-üzemeltető cég vezetőhelyettese arról beszélget, hogy Zbigniew Religa neves szívsebész azért lépett vissza a 2005-ös elnökválasztáson Donald Tusk javára, mert átvállalták az adósságát. Tusk akkor alulmaradt Lech Kaczynskival szemben, 2007 óta viszont ő vezeti a lengyel kormányt. Nowak tavaly novemberben kényszerült távozásra az infrastrukturális fejlesztésekért felelős tárca éléről hamis vagyonbevallása miatt, azóta vádat emeltek ellene.

A hangfelvételek bajba sodorhatják Radoslaw Sikorski külügyminisztert is, aki egy másik kiszivárogtatott beszélgetésen azt fejtegette, mennyire haszontalan, hogy Varsó behódol az Egyesült Államoknak. A politikus szerint ez a szövetség nem csak haszontalan, de egyenesen káros lehet Lengyelország számára, mivel konfliktusokat szíthat a németekkel és az oroszokkal. Az időzítés különösen kellemetlen Sikorski számára, mivel a Moszkvát korábban nyíltan bíráló politikus az egyik jelölt az EU ősszel megüresedő külügyi főképviselői posztjára. Érthető, hogy a külügyminiszter a TVN24 csatornának azt fejtegette, bűnözői körök állnak a lap állítása szerint egy étteremben készült felvételek kiszivárogtatása mögött.

A tegnap kiszivárogtatott felvételeken szóba került a magyar kormány paksi hitelfelvétele is. Az Orlen lengyel állami olajtársaság vezetője, Jacek Krawiec egy februári találkozón Pawel Grás kormányszóvivőnek vulgáris szavakkal bírálja azt, hogy Orbán Viktor kiegyezett Putyinnal a paksi atomerőmű tízmilliárd eurós orosz hitelből történő felépítéséről.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek