Magyar gazdaság

Nincs menekvés: Itt a defláció Magyarországon

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Vagyis két egymást követő hónapban is az árak csökkentését mérte a hivatal, hiszen áprilisban is ugyanekkora áresését tapasztalhattunk.

A statisztikai hivatal szerint egy év alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, miközben a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak.

Az árak csökkenésének azonban elsősorban nem a piaci folyamatok okozták. Az árindexet leginkább a folyamatos rezsicsökkentés húzta mínuszba. Noha a piacgazdaság történetében először estek az árak idén tavasszal, a legkevésbé sem gondolhatjuk, hogy tartós deflációról lenne szó, hiszen központi árszabályozás nyomta le az árindexet.

Mindezt jól mutatja, hogy egy hónap alatt, áprilishoz képest A háztartási energia ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz esetében az áprilisi 6,5 százalékos árcsökkentés teljes egészében megjelent az árindexben.

Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerárak 0,8 százalékkal csökkentek – írta a KSH. Ezen belül csökkent a liszt (17,7 százalék), a cukor (15,2 százalék), az étolaj (14,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (10,6 százalék), valamint a tojás (4,6 százalék) ára. Drágult viszont a tej (8,0 százalék) és a sajt (9,5 százalék).

7,8 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (1,4 százalék), ezen belül azonban a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkek körében szintén áremelkedés történt (0,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,0, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (12,5 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. májushoz viszonyítva.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az árstabilitás "elsősorban továbbra is a kedvező világpiaci élelmiszeráraknak, valamint a gazdaságpolitika intézkedéseinek, az ingyenes készpénzfelvétel és a rezsicsökkentések bevezetésének is köszönhető".

infláció
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek