Magyar gazdaság

Rázós meghallgatások az EP-ben

Kemény meghallgatás vár az Európai Parlamentben a következő Európai Bizottság tagjelöltjeire. Várhatóan Navracsics Tibor sem lesz könnyű helyzetben, amikor szerdán késő délután a kulturális bizottság kérdéseire kell válaszolnia

Megkezdődtek az Európai Parlamentben az új Európai Bizottság tagjainak meghallgatásai. A 28 tagú testületből egyelőre csak az elnök, a luxemburgi Jean-Claude Juncker személyét hagyta jóvá a testület.

A parlamenti meghallgatások mintegy felvezetéseként a jelölteknek írásban kellett válaszolniuk az EP-képviselők kérdéseire. Elsősorban nem a vizsgára beugró tesztről van itt szó, a kérdések részben felkészültségüket firtatják, jórészt azonban különféle összeférhetetlenségi problémákat taglalnak.
Ebben a bajnok vélhetően a spanyol Miguel Arias Canete, aki korábban mezőgazdasági miniszterként dolgozott, most az energiaügyek és a klímaváltozás portfóliója vár rá.

Ez Madrid szemében komoly presztízsveszteség, annál is inkább, mert így az energiaunióért felelős alelnök – Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő – alárendeltje lesz a politikus. Az EP-képviselőket ugyanakkor az zavarja, hogy Canetének családja révén részesedése van két olajtársaságban is.
Canete írott válaszában igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hangsúlyozva, a területe semmilyen tekintetben nem ütközik a személyes érdekeivel, ha mégis, értesíti a bizottság elnökét. Kiemelte azt is, hogy a spanyol kormányban töltött hat éve alatt sem hozott olyan döntéseket, amelyekben érintett lett volna. Tovább is ment: közölte, mindent megtesz azért, hogy az EU-intézményeknél dolgozó lobbisták kötelező regisztrációjának rendszere megvalósuljon végre.

Látszólag egyszerű eset Cecilia Malmströmé, aki tegnap indította a meghallgatásokat. A svéd politikus a második Barroso-bizottságban a belügyi együttműködésért felelt, új portfóliója a Igen kényes pillanatban veszi át ezt a területet Karl De Guchttól: javában zajlanak a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról, amelynek annyi ellenzője van, mint támogatója. Az EP-képviselők ezzel kapcsolatban elsősorban az átláthatatlanságot kérték számon a politikustól, aki azt ígérte, rendszeresen tájékoztatja őket a tárgyalások előrehaladásáról.

Pierre Moscovici volt francia gazdasági miniszter sincs könnyű helyzetben, igaz, esetében az alapvető gondot nemzetisége jelenti. Konkrétan amiatt került kereszttűzbe, hogy Párizs kiharcolta magának a bizottság gazdasági portfólióját, úgy, hogy jelenleg a legtöbb bírálat éppen Franciaországot éri a fegyelmezetlen fiskális politika miatt. Moscovici az írásbeli válaszban azt közölte: nem lesz szégyenlős mindegyik országgal szemben fellépni, ha úgy látja, nem megfelelő a gazdaságpolitikája. Igaz, azt is hozzátette: figyelembe kell venni az egyes országok sajátos helyzetét – a német kormány épp ezt a hozzáállást bírálja.

Moscovici esetében ennél is keményebb feladat lehet az ugyancsak az ő portfóliójához sorolt adózás. Ez ugyan elvben nem uniós hatáskör, jelenleg azonban a bizottság kemény fellépésre készül azokkal a multinacionális cégekkel szemben, amelyek adóelkerülés miatt telepedtek le valamelyik tagországban. Ez nem csak az egyes cégek, de az adófüggetlenséghez ragaszkodó országok részéről is komoly ellenállást válthat ki.

Miután a portfóliója érzékenyebb részét – a bankszektor felügyeletét – elvonta tőle Jean-Claude Juncker elnök, elsősorban európai elhivatottságát kell majd bizonyítania a brit Lord Hillnek, a pénzügyi stabilitásért és bankunióért felelős biztosjelöltnek. Épp ugyanezt várják majd el Navracsics Tibortól, aki az oktatásért, az ifjúsági és az állampolgári ügyekért felel majd. És aki az EP jó részének a szemében az Orbán-kormány azon tagja, akinek igazságügy-miniszteri időszakához köthető például a testületben korábban élesen bírált médiatörvény.

Az EP zöldpárti frakciója a meghallgatások előtt jelezte: Navracsics Tibor, Lord Hill, illetve Arias Canete cseréjét követelik Junckertől. A politikusokat ugyan nem a luxemburgi elnök, hanem saját kormányuk jelöli, az EP-képviselők ugyanakkor úgy látják: a brit Jonathan Hill személyében „a londoni City egy lobbistája” kerül a bankok és a pénzügyi piacok szabályozásáért felelős biztosi pozícióba, Miguel Arias Canete személyében „a kőolajnak, és a nem a klímavédelemnek” lesz uniós biztosa, Navracsics Tibor személyében pedig a polgári jogok helyett a „politikai uniformizálást” képviseli. A legizgalmasabb napnak így a szerdai ígérkezik: mindhárom politikust aznap hallgatják meg az EP illetékes szakbizottságaiban.

Előfordult már csere

A 751 fős Európai Parlament szakbizottságaiban október 7-ig tart a 27 biztosjelölt meghallgatása. Az egyes tagok háromórás ülésen válaszolnak elvben 45 kérdésre, amelyet felosztottak a frakciók között. A testület a tervek szerint október 22-én szavaz majd a bizottság egészéről. Vagyis egy-egy jelöltet nem szavazhatnak le. Csere mégsem elképzelhetetlen: tíz évvel ezelőtt például az olasz jelölt, Rocco Buttiglione volt kénytelen visszalépni, miután a meghallgatáson homofób kijelentéseket tett. Az átszabás érintette Kovács László akkori magyar külügyminisztert is, akinek eredetileg az energiaportfóliót szánta José Manuel Barroso elnök, felkészületlensége miatt azonban az adóügyeket kapta.


EP meghallgatás
Kapcsolódó cikkek