Magyar gazdaság

Feloldhatja a kormány a 110 milliárdos zárolás egy részét

ÁHT Az elmúlt hónapok kedvező adatai növelik a 110 milliárd forintos „biztonsági tartalék”, vagyis a zárolás csökkentésének esélyét az idei, 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél veszélyeztetése nélkül – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a költségvetés online sajtótájékoztatóján.

Szeptemberben 14,2 milliárd forintos többlettel zárt a központi költségvetés, így a harmadik negyedév végére 844,6 milliárd forintra csökkent a deficit, ami az éves terv 86 százaléka – derült ki az NGM részletes adataiból. Elemzők szerint könnyen elérhető a 2,9 százalékos deficitcél.

Idén nagy összegű bevételre számítunk a frekvencia használati jog értékesítéséből – a tervezett összeg 120 milliárd forint –, valamint jelentős költségvetési kiadás lesz a Főgáz és az Antenna Hungária részvények megvásárlásának elszámolása – válaszolta lapunk egy másik kérdésére Banai Péter. Mindez nem változtat a kedvező összképen, a vállalati részesedésvásárlások pedig vélhetően nem befolyásolják az eredményszemléletű, uniós módszertan szerinti hiányt.

zárolás
Kapcsolódó cikkek