Magyar gazdaság

Hamar újabb negatív rekordra érhet a rubel

Új mélységekbe kerülhet a rubel árfolyama 2015 első negyedévében, követve az olajárat – idézte a Bloomberg a világ vezető rubelszakértőjének tartott Vlagyimir Miklasevszkij véleményét. A Danske Bank elemzője szerint a legfontosabb orosz exportcikk piacának összeomlása mellett a további leminősítési félelmek, illetve az orosz polgárok bizalomvesztése miatt süllyedhet tovább az ország fizetőeszköze. A rubelben jegyzett államkötvények (OFZ) számára elveszett év lehet az idei – tette hozzá Miklasevszkij –, a 2023-ban lejáró OFZ-k hozama hiába szökött fel 16,21 százalékra a június végi 8,38 százalékról, a befektetők nem állnak sorba értük. A Danske előrejelzése szerint az első negyedévben átlag 75-77 rubelt kell adni egy dollárért, a Bloomberg által összesített adatok szerint 35 százalék a valószínűsége annak, hogy március 31-ig újabb negatív rekord születik a tavaly december 16-i 80,1-es szint után.

Tegnap a rubel 2,5 százalékos eséssel, a dollárral szemben 62,8-as árfolyamon kezdte a napot azt követően, hogy a Fitch Ratings pénteken leminősítette mind a devizában, mind a rubelben jegyzett hosszú lejáratú szuverén orosz adósságot. A mostantól érvényes BBB mínusz csak egy fokozattal alacsonyabb az eddigi BBB-nél, ám ezután már a befektetésre nem ajánlott kategóriák következnek, márpedig az új besorolás mellé is negatív, azaz a további leminősítést előre vetítő kilátás maradt érvényben.

A Fitch most felzárkózott a Standard & Poor’s (S&P) mellé, amely már tavaly áprilisban a befektetési kategória legaljára tette az orosz államadósságot, ráadásul december végén bejelentette, hogy azt negatív felülvizsgálat alá veszi. Ez erősebb jelzés a negatív kilátásnál: az ilyen felülvizsgálatok 90 napon belül szoktak lezárulni, de az S&P jelzése önmagában elég volt ahhoz, hogy a CDS-ek kereskedelmében bóvliként kezeljék az oroszokat.

Az orosz GDP 2015-ben várhatóan 4 százalékkal zsugorodik – emelte ki indoklásában a Fitch, amely korábban csak 1,5 százalékos csökkenést várt ez évre. A hitelminősítő szakértői nem zárják ki, hogy az orosz gazdaság 2017-ig recesszióban marad – a Moody’s Investors Service már korábban 5,5 százalékosra becsülte az orosz GDP idei visszaesését, jövőre további 3 százalékos mínuszt vár. A Fitch átlag 70 dollár/hordós idei olajárral számolt – a korábban várt 100 dolláros helyett –, hozzátéve, hogy egy ennél jóval alacsonyabb árszint még nagyobb recesszióhoz, az orosz kormány mozgásterének további szűküléséhez vezetne, hiszen az export csaknem 70 százalékát, a költségvetési bevételek felét adják az energiahordozók. Az orosz devizatartalék 2015 végéig 315 milliárd dollárra apadhat a 2014. végi 390 milliárdról – vélik a hitelminősítő szakértői.

A moszkvai jegybank tegnap közzétett hivatalos adatai szerint tavaly 76,1 milliárd dollárt és 5,4 milliárd eurót költöttek a rubel védelmére, amely az előbbivel szemben 41 százalékkal, az utóbbival szemben 34 százalékkal gyengült 2014-ben. A leghúzósabb hónap október volt, amikor 27,2 milliárd dollárt dobott piacra a jegybank, de márciusban, a Krím annektálásakor is 22,3 milliárdtól váltak meg.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek