Magyar gazdaság

Nagy kockázatot jelent a görögországi választás

A görögországi parlamenti választások és annak következményei jelentik a legnagyobb kockázatot az euróövezet gazdaságára, amely a következő negyedévekben valószínűleg továbbra is mérsékelten növekszik - véli a három legnagyobb euróövezeti statisztikai hivatal.

Görögországban január 25-én tartanak előre hozott parlamenti választást, amelynek a baloldali Sziriza párt a fő esélyese. A Sziriza támogatja Görögország euróövezeti tagságát, de eltökélt a - szerinte az országra rákényszerített - megszorító gazdaságpolitika felszámolására, ami rémületet kelt a befektetőkben. Ugyanakkor az euró leértékelődése és a kőolaj világpiaci árának csökkenése kedvező hatással jár az euróövezet gazdaságára.

A német Ifo, a francia Insee és az olasz Istat hétfőn kiadott közleményében rámutatott, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az eurózóna gazdasága ugyanabban a mérsékelt ütemben bővülhetett, mint a harmadik negyedévben, amikor 0,2 százalékkal növekedett a hazai össztermék (GDP). Az idei év első és második negyedévében a GDP feltehetően szerény mértékben, 0,3 százalékkal gyarapszik, köszönhetően a belső kereslet élénkülésének.

A három statisztikai intézet szerint a belső keresletet támogatja a kőolaj világpiaci árának csökkenése, amelynek köszönhetően növekszik a háztartások vásárlóereje. A fogyasztói árak az idei első negyedévben minimálisan változhatnak, majd tavasszal gyengén növekedhetnek.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek