Magyar gazdaság

Rossz híreket kapott Szerbia

Tovább csökkent a szerb bruttó hazai termék a negyedik negyedévében - közölte internetes oldalán a szerb statisztikai hivatal.

Az előző év hasonló időszakához viszonyítva 1,6 százalékos volt a csökkenés.

A statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy a külkereskedelmi forgalom hiánya 4,369 milliárd eurót tett ki 2014-ben, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2,3 százalékos csökkenést jelent. Tavaly a teljes külkereskedelmi forgalom 26,683 milliárd euró volt. Az export 11,157 milliárd eurót, az import pedig 15,526 milliárd eurót tett ki, ami 0,8 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az SZS hírt adott arról is, hogy decemberben 5,3 százalékkal csökkent a szerb ipari termelés az előző év decemberéhez viszonyítva. Ennek elsődleges oka az energiatermelés és a bányászat rossz teljesítménye, ami a májusi pusztító árvizek következménye volt. Növekedés csak a feldolgozóiparban volt tapasztalható (6,4 százalék). A 2014-ben 6,5 százalékkal csökkent az ipari termelés a 2013-as esztendőhöz viszonyítva.

A hivatalos adatok szerint a tavalyi év utolsó negyedévében 16,8 százalékos volt a munkanélküliség, ami 0,8 százalékos csökkenést jelent a harmadik negyedévhez képest.

Gazdasági szakértők szerint az idénre tervezett stagnálás helyett várhatóan fél százalékkal csökken a gazdaság, és javulás csak 2016-ra várható.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek