Magyar gazdaság

A kamat most marad, kérdés a márciusi lépés

Bár bővelekedik a hét adatközlésekben, leginkább a jegybankok döntéshozóira figyelnek majd a piacok a héten.

Kedden és szerdán tartja beszámolóját a Kongresszus előtt Janet Yellen, a Fed elnöke, és ez jó alkalom lehet arra, hogy iránymutatást adjon a piacoknak az amerikai jegybank jövőbeli kamatpolitikájával kapcsolatban – hívta fel a figyelmez Szaniszló Bálint az OTP Bank elemzője. Szerinte a januári ülés jegyzőkönyvéből sok szereplő azt olvasta ki, hogy a korábbi várakozásoknál tovább maradhat a jelenlegi kamatszint, ez azonban ellentmond a Fed által közölt várakozásoknak. Amennyiben Yellen megerősíti a Fed korábbi álláspontját – átmenetinek tartják az olajársokk inflációs hatását, és pozitívnak a munkapiaci folyamatok – az azt valószínűsíti, hogy a márciusi közleményből kikerülhet a tartósan alacsony kamatkörnyezetre vonatkozó rész, így júniusban megtörténhet az első kamatemelés. Ennek hiányában viszont valószínűleg tényleg az év második felére tolódik az első kamatemelés időpontja.

Kevésbé kérdéses az elemző szerint a magyar jegybank mostani döntése. A februári kamatdöntő ülését kedden tartja a Monetáris Tanács. Az elmúlt időszakban több jegybanki döntéshozó nyilatkozatok alapján a piacon biztosra veszik, hogy most nem változtatnak a kamatokon. Matolcsy György jegybankelnök ki is mondta korábban: a márciusi Inflációs Jelentés előrejelzéseit mindenképp megvárják, mielőtt változtatnának az alapkamaton. Szaniszló Bálint úgy véli: a lényegesebb kérdés, hogy a márciusi inflációs jelentést követően kíván-e változtatni a jegybank az alapkamaton? Az elemző emlékeztetett arra, hogy az MNB a múlt héten jelentette be a Növekedési program (Nhp) kiterjesztését, tulajdonképpen megduplázva a rendelkezésre álló keretet. A hitelkockázat átvállaló konstrukciót kifejezetten monetáris lazító eszközként hirdették meg. Az OTP bank elemzője ugyanakkor úgy véli, kérdés, hogy a márciusi ülésen, az inflációs jelentés megismerését követően a döntéshozók megelégszenek-e a múlt héten bejelentett Nhp+ által generált monetáris lazítással. Az OTP bank új inflációs előrejelzése alapján idén átlagosan 0,1 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedésének üteme – teszi hozzá az elemző. Szaniszló úgy véli, könnyen előfordulhat, hogy a 3 százalékos jegybanki inflációs célt mindenképpen elérő hivatalos MNB-előrejelzéshez alacsonyabb kamatpálya tartozik majd.

Magyarországi adatközlések szempontjából is érdekesnek ígérkezik a hét. Kedden publikálja a 2014. évi lakásépítési statisztikát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), míg csütörtökön a decemberi kiskereskedelmi és a negyedik negyedéves beruházási adatok jönnek a sorban. Az adatok nem csak az éves mutatókat miatt lesznek fontosak, de így pontosabb képet kaphatunk majd arról is, mi okozta a meglepően gyors gazdasági növekedést az év végén. Pénteken a januári munkaerőpiaci adatokat publikálja a KSH.

jegybankok adatközlés
Kapcsolódó cikkek